Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Imigrační politika západních vlád by se měla změnit

23.01.2016 13:14

V rozhovoru, který poskytla pro ParlamentníListy.cz Helena Pešatová (BPP), jsme se ohlédli nejen za uplynulým rokem. Stěžejními tématy našeho rozhovoru byly především plánované investice a připravované projekty. Nevyhnuli jsme se ani palčivým otázkám na bezpečnost ve městě. A nejen tomu...

Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Imigrační politika západních vlád by se měla změnit
Foto: Archiv HP
Popisek: Starostka Frýdlantu nad Ostravicí RNDr.Helena Pešatová (BPP)

Paní starostko, jak byste ve stručnosti charakterizovala uplynulý rok? Byl pro město rok 2015 po stránce rozvoje obdobím úspěšným?

Rok 2015 nepatřil mezi ty, ve kterých jsme mohli sledovat, jak se nám město mění před očima. Byl obdobím, kdy jsme se zaměřili zejména na projektovou přípravu, zpracování dokumentací a mapování efektivních příležitostí, které má přinést toto nové programové období, kde vyhlašované výzvy mají již takřka dva roky zpoždění. Přesto byla dokončena nákladná a náročná rekonstrukce jižního křídla bývalého kláštera, nyní Střediska sociálních služeb, na kterou jsme získali prostředky z programu švýcarsko-české spolupráce. Následně nás čekají výstavba výtahu v tomto objektu a další stavební úpravy sociálního zázemí, jež musíme dokončit do konce tohoto roku. Díky dalším získaným dotacím je středisko vybaveno novými polohovacími postelemi i vozovým parkem.

Nově zrekonstruované kulturní centrum má za sebou rok své existence. Vzrostl počet akcí, které se v něm pro všechny generace konají, přibylo i těch, při nichž ožívá naše náměstí. Všeobecně také stoupl počet nových sportovních aktivit, „zelenou“ dostaly sportovní hry. Letní tropické počasí zlomilo rekordní počty návštěvnosti koupaliště. V plném proudu je řešení problematiky haly Sport i společnosti Termo Frýdlant n.O., s.r.o. Občany jsme zapojili do tvorby Strategického plánu rozvoje města, v únoru dojde k veřejnému projednání návrhu nového územního plánu města. Nemalým úspěchem je po 15 letech obnovení vydávání měsíčního zpravodaje Frýdlantských novin. Došlo k rekonstrukci sociálního zázemí a šaten na ZŠ TGM, financovaného z projektu ROP, a dále k opravě tělocvičny v ZŠ Komenského.

Jaké významné investiční akce připravujete na rok 2016?

Rok 2016 by měl být rokem rozvojovým a investičním. V létě hodláme rekonstruovat ulici Janáčkovu, která je tepnou pro více než tisícovku dětí, jež navštěvují k ní přilehlou základní školu a gymnázium. Pokusíme se být úspěšní v čerpání dotací, a to např. na rozšíření kapacity MŠ Janáčkova, zateplování našich objektů aj. V novém roce se konečně splní přání části obyvatel Nové Dědiny na vybudování nového vodovodního řadu. O spoluúčast formou dotace jsme požádali ministerstvo zemědělství.

S investicemi úzce souvisejí finance. Daří se radnici hospodařit v kladných číslech? Jaká je aktuální míra zadluženosti města?

Z hlediska rozpočtu město vytváří finanční rezervu, kterou pokrývá kapitálové výdaje.  S financemi se snažíme hospodařit tak, abychom město zbytečně nezadlužovali. V roce 2001 byly nově postaveny bytové domy na ul. Školní. Tehdy vznikl závazek zřízení hypotečního úvěru na dobu 20 let, jehož výše je nyní cca 900 tis. Kč a který je postupně splácen. Míra zadluženosti města je tedy minimální, dluhová služba v loňském roce byla ve výši 0,002. V současnosti připravujeme mnoho projektů, které hodláme s použitím dotací uskutečnit. Pokud bychom byli v projektech úspěšní, určitě bychom zvažovali možnost získání prostředků na jejich dofinancování prostřednictvím bankovních úvěrů.

Někteří označují rok 2015, který je téměř za námi, dokonce za nejsložitější období od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Byl podle vás rok 2015 něčím přelomový?

Ukázaly se názorové, kulturní a náboženské rozdíly nejen ve světě, ale i na starém kontinentu. Myslím, že uplynulý rok nastolil trend, který bude pokračovat, a v budoucnu můžeme očekávat další podobné konflikty.

Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje v roce 2016? Poradíme si se současnými bezpečnostními hrozbami, nebo se situace ještě vyostří?

Přála bych si, aby se situace již dál nevyostřovala, nicméně velké změny k lepšímu nemůžeme očekávat a bezpečnost našich občanů by i nadále měla být prioritou našich politických představitelů. Očekávám, snad stejně jako množství lidí nejen v naší zemi, že vládní představitelé západní Evropy v čele s Německem změní svou migrační politiku.

Jestliže jsme u bezpečnosti. Radnice v letošním roce investovala nejen do posílení kamerového systému, ale od léta také ve městě působí asistent prevence kriminality. Projevilo se to nějak pozitivně na bezpečnosti ve městě?

Hlavním cílem je zajistit bezpečnost našich občanů. Na první část zavedení kamerového systému by následně měly navazovat další, tak abychom mohli monitorovat všechna prostranství před veřejnými budovami, školami, na rušných komunikacích i problémových místech města. Hlavním cílem zřízení pozice a pracovní náplní asistenta prevence kriminality je preventivně působit a upozorňovat na negativní jevy, spolupracovat s Policií ČR, se školami, s veřejností. Nelze říci, zda díky asistentovi ubyl počet přestupků. Jisté však je, že již jeho pouhá přítomnost vede k ohleduplnějšímu chování občanů, má pozitivní dopad na bezpečnost dětí v blízkosti škol i na monitorování negativních jevů ve městě, které jsou dále řešeny.

Je bezpečnost ve městě velkým problémem? A plánujete v letošním roce i nějaké další investice do ochrany obyvatel?

Jsme malé podhorské městečko, které řeší problémy podobné s jinými srovnatelnými městy.  Rozhodně nechci tvrdit, že zde je stoprocentní bezpečnost. Právě množství chat a rekreačních objektů bývá často důvodem páchání trestné činnosti, která se nevyhýbá ani nám. Prevenci vidím především v dobré spolupráci s Policií ČR a v působení na veřejnost, především na děti a mládež. Právě jim je nabízena možnost smysluplného využití volného času, zapojení se do činností různých organizací, kterým přispíváme na jejich činnost, klubové využití nových prostor kulturního centra a množství kulturních a sportovních akcí v průběhu celého roku. Z hlediska dopravní bezpečnosti jde ze strany města především o opravy komunikací a chodníků, řešení autobusových zálivů, křižovatky u kolejí, zbudování nového parkoviště u České pošty a.s., na ul. Janáčkově aj.

Máte na závěr nějaké přání pro občany do nového roku?

Našim občanům přeji pevné zdraví a mnoho osobních i pracovních úspěchů. Přála bych si, aby mohli v klidu a beze strachu žít ve své zemi, svém městě a vychovávat v něm své děti, vnoučata a užívat spokojeného života. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…