Starostka Police nad Metují: Unavuje nás a časově limituje každé protikorupční opatření

04.06.2014 10:02

„Doplácíme na vynalézavost jedinců i skupin nadbytkem práce a nedostatkem času i sil na řešení potřebného.“ Tak se vyjádřila Ida Jenková (Sdružení pro rozvoj města – sdružení nezávislých kandidátů) k návrhu zákona o registru smluv. Byť do komunální politiky vstoupit nechtěla, v čele radnice je již čtvrté volební období a v říjnu je rozhodnuta, že do toho půjde popáté. S jakým cílem? Poměrně zevrubně jsme hovořili také o nepřizpůsobivých, nezaměstnanosti či infrastruktuře, což jsou nejpalčivější problémy východních Čech a nevyhnuly se ani Polici nad Metují.

Starostka Police nad Metují: Unavuje nás a časově limituje každé protikorupční opatření
Foto: archiv města
Popisek: radnice v Polici nad Metují

Velké obavy budí u řady starostů malých a středních obcí návrh zákona o Registru smluv. Obávají se, že zavedení této povinnosti bude natolik náročné, že může v krajním případě ohrozit i samotné fungování místní samosprávy. Souhlasíte? Jaké dopady by mělo schválení zákona na město?

Existuje-li něco špatného, měli bychom s tím bojovat. Korupce určitě patří mezi nebezpečná negativa dnešní doby. Nejsem však stoupencem neskutečných rádoby transparentních opatření na entou, která by měla s tímto šlendriánem obecně bojovat. Jsem na radnici 16 let. Chováme se řádně. Ctíme zákony, vyhlášky, nařízení, dohody. Unavuje nás a časově limituje každé protikorupční opatření. Nepřináší užitek. Zvyšuje administrativu. Doplácíme na vynalézavost jedinců i skupin nadbytkem práce a nedostatkem času i sil na řešení potřebného.

Stanislav Polčák zvažuje také změnu trestního zákona. Důvodem je stoupající počet trestních kauz, ve kterých figurují komunální politici, ale především situace, kdy se přístup a názory na jednotlivé případy u různých policejních orgánů zásadně liší. Co vy na to?

Každá změna práva by měla být odvozena od zkušenosti. Podložena reálnou možností a jednostrannou interpretací. Přesnou, bez zbytečných výjimek a alternativ. Jestliže jsem naučena, že nebudu lhát, nebudu lhát nikdy a nikde. V případě prohřešku si ponesu následky. Padni komu padni.

Jestliže hovoříme o záměrech vlády, je naopak nějaký, který vy osobně vítáte?

Každý rozumný. Bezchybně připravený. Prodiskutovaný a připomínkovaný z příslušného odboru a s těmi, kterých se nejvíce týká. Nezanedbatelný je i dopad do společnosti. To znamená ku prospěchu. Bez politických zájmů – napříč spektrem.

Nyní máme za sebou eurovolby a před sebou komunální volby. Budete chtít obhájit váš mandát?

Volby chápu jako občanské právo i povinnost. Beru je jako možnost se vyjádřit. Respektuju jejich výsledky, byť se mi zrovna nemusí líbit. Vstupuju-li do voleb svojí osobou, je to emocionálnější a hodně osobní. Nejen ohodnocení své práce, ale také obraz oblíbenosti či neoblíbenosti. Čím déle ve veřejném sektoru pracujete, tím víc „nepřátel“ máte. Nemůžete vyhovět všem. Držíte-li si linku slušnosti, objektivnosti a spravedlnosti, mnoho lidí se k vám může otočit a otočí zády. V říjnu do toho půjdu popáté. Pan volič rozhodne a já opět budu respektovat jeho rozhodnutí.

Žen v politice ubývá. Co vás osobně do politiky vedlo a nelitujete někdy svého rozhodnutí? Co vám působení v politice dalo či naopak vzalo?

Jak prozřetelné bylo rozhodnutí stvoření ženy a muže! Ctím rovnováhu. Ve všem. Jako ředitelka školy jsem byla v ženském kolektivu vděčna alespoň dvěma mužům. Ti to měli s jazýčkem vah hodně náročné. Do komunální politiky jsem vstoupit nechtěla. Na přání kamaráda jsem „šla dělat jméno“. Výsledkem jsem byla přinejmenším zaskočena. S odstupem času děkuju. Již se necítím jako fluktuant. Můj tatínek byl hrdý, že celý pracovní život byl věrný jedné firmě a já jsem ho chtěla se  svojí milovanou kantořinou následovat. Dnes mám naopak pocit, že bychom měli za život zkusit  profesí víc. Rozšířit obzor. Vnímat, poznávat, tudíž si vážit práce druhých. My, ženy, jsme snad obětavější, trpělivější, citlivější, ale také citovější, vztahovačnější, v závěrech radikálnější. Lety profesního trápení s nepochopením, mnohdy s nevděkem, nespravedlností docházím i v této službě k rovnováze. Je to každodenní boj. Přibývající léta a zkušenosti mi pomáhají.  S nadhledem a odhodláním nečekám díky, vyrovnávám se s křivdami. Pracuju, protože chci. Tak jak to cítím, ve prospěch města a lidí. Snažím se povznášet nad případné emoce lidí, kteří se mi snaží podsouvat názor jiný. Na podzim tedy ještě jednou nabídnu své služby a podle výsledku se zařídím dál.

A jak se za vašeho starostování proměnil chod úřadu? Domníváte se, že je radnice směrem k občanům maximálně otevřená a transparentní?

Každý starosta by měl zanechat ve městě svoji stopu. Vždycky jsem si přála, aby radnice byla otevřena všem občanům. To se snad daří.

Problém Náchodska je nezaměstnanost a špatná infrastruktura. Jaká je situace v Polici nad Metují? A především, o co se snažíte z pozice starostky zasadit pro zlepšení situace?

Kvalita infrastruktury je problém celé republiky. Léta jsme volali po dotačních titulech. Letos se díky podpoře kraje začalo opravovat. Důsledkem jsou nepříjemné objížďky, nespokojenost občanů… Díky rozpočtovému určení daní jsme i ve městě na opravu komunikací vyčlenili slušnou částku. Je to běh na dlouhou trať. Nutný a potřebný.

Nezaměstnanost na Policku je rozumná. Máme zde prosperující, tradiční firmy, ale i nově vznikající. Při setkáních s jejich majiteli nebo řediteli se jeví velkým problémem kvalita lidí, kteří se o práci hlásí. Jiným problémem jsou osobní příběhy lidí, kteří o práci přijdou v předdůchodovém věku nebo maminky – samoživitelky, u kterých se předpokládají problémy s docházkou v důsledku ošetřování dětí.

Dalším palčivým problém regionu je problém s nepřizpůsobivými. Máte představu, kolik Romů ve městě bydlí? A je s nimi nějaký problém?

Těžko přizpůsobivé občany ve městě máme. V žádném případě je nedělíme. Ani podle barev, velikosti apod. Jejich počet se zvyšuje. Jejich životní příběhy sdílím. Mnohdy žasnu, kam se člověk až může dostat. Většinou jde o nekonečný kruh. Absence práce, absence peněz, špatné hospodaření, pohodlnost, lenost, sebelítost, citové vydírání, vyhrožování, apatie, alkohol, špatný žebříček hodnot, ukřivděnost, závist…

Blíží se léto a turistická sezona. Na co byste čtenáře pozvala do Police nad Metují? Broumovsko je vyhledávaným cílem mnohých turistů. Jak významnou rolí je zde cestovní ruch?

Cestovní ruch se již delší dobu snažíme vnímat jako jednu z možností podnikání. Policko i Broumovsko jsou součástí turisticky významné oblasti Kladské pomezí. Velkou devízou je příroda, skály. Pro doplnění volnočasových aktivit v případě špatného počasí je tu městské Muzeum papírových modelů, stará škola Dřevěnka, Městské muzeum v klášteře, soukromé Muzeum Merkur. Jsme vděčni ubytovatelům a poskytovatelům pohostinské činnosti, provozovatelům chatové osady ve Žděřině a na Ostaši. Máme kvalitní informační centrum. Snažíme se podnikatelům v cestovním ruchu pomáhat. Snad se nám to daří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…