Starostka Prahy 17: Fungování Magistrátu hl. města brzdí naší práci v městské části

27.07.2015 9:39

Ženy jsou schopny mužům v jejich rolích nejen konkurovat, ale mnohdy je i překonat, říká pro ParlamentníListy.cz dlouholetá starostka Prahy 17 Jitka Synková (ODS). Během rozhovoru upozornila ale také na investice, které radnice plánuje do rozvoje městské části a při té příležitosti se kriticky opřela do fungování magistrátu. Co Adrianě Krnáčové (ANO) vyčítá?

Starostka Prahy 17: Fungování Magistrátu hl. města brzdí naší práci v městské části
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Prahy 17 Jitka Synková (ODS)

Starostkou jste již potřetí v řadě. Jaké je Vaše předsevzetí pro současné volební období?

Především pokračovat v práci, se kterou jsme začali a hlavně jí úspěšně dokončit. V poslední době toho máme za sebou skutečně hodně. Všechny řepské mateřské a základní školy jsou zrekonstruované, nákladnou rekonstrukcí prošlo naše Kulturní centrum, ale i řepská Sokolovna či Kulturáček na Bílé Hoře. Máme novou hasičskou zbrojnici, věnujeme se zeleni, všechna řepská hřiště jsou zrevitalizovaná. Byli jsme velmi úspěšní při jednáních s ROPIDem, který zvažoval zrušit a zredukovat některé spoje hromadné dopravy, v souvislosti s otevřením nových stanic metra A. To znamená, že všechny autobusové i tramvajové linky, na které byli řepští občané zvyklí, zůstaly zachovány. Snažíme se ale také občany zapojit do rozhodování o naší městské části. Vítáme to, že mají zájem se podílet na budoucí podobě Řep, pořádáme pro ně ankety, soutěže, zřídili jsme Poradní sbor složený z občanů naší MČ. Dělám vše pro to, aby se v Řepích dobře žilo.

Co Vám dělá aktuálně největší vrásky?

V současné době nám největší starosti dělá protihlukový „tunel“ na Slánské, který je momentálně již v havarijním stavu. Tato stavba je však majetkem hlavního města Prahy, Magistrát o tomto stavu ví již delší dobu, ale bohužel výsledek stále žádný.

V jaké fázi je výstavba sportovního centra?

Konečně máme zpracovanou finální podobu projektu pro výstavbu sportovního centra a zároveň máme vydáno i stavební povolení na tento komplex. Výstavbu sportovního centra, kterému se věnujeme více jak 7 let, zahájíme v příštím roce. Sportovní centrum zahrnuje víceúčelovou halu, pětadvacetimetrový krytý bazén včetně wellness, ubytování pro sportovce, restauraci a venkovní sportoviště. Hala pak bude splňovat všechny požadavky, aby byla vhodná pro širokou škálu sportů a sportovního vyžití občanů naší MČ.

Plánujete rozšířit zázemí i pro kulturní program?

Domnívám se, že v naší městské části další rozšiřování zázemí pro kulturní programy není třeba. Rekonstrukce našeho Kulturního centra Průhon byla úspěšně dokončena již v loňském roce a nyní je jeho provoz v plném proudu. Nabízí skutečně širokou škálu programů a kroužků pro všechny věkové kategorie. Ohlasy na jeho fungování jsou více než pozitivní, tak můžeme být právem pyšní. Velké rekonstrukce se dočkala i řepská Sokolovna a Kulturáček na Bílé Hoře, tudíž mají všichni naši občané možnost si vybrat, kde budou trávit svůj volný čas.

Kdy by měl být dokončen projekt nového domova pro seniory?

Všichni víme, že populace v Praze stárne a ubytovacích kapacit pro seniory je stále nedostatek. Městská část se proto i na základě demografické studie rozhodla pro výstavbu Domova s pečovatelskou službou. Projektová dokumentace by měla být předána do konce tohoto roku, to znamená, že v příštím roce bychom rádi zahájili stavbu. Budoucí řepský Domov s pečovatelskou službou poskytne pobytové a pečovatelské služby, dále v rámci sociálních služeb volnočasové, pohybové, kulturní, společenské a tréninkové aktivity. Kapacita domova je koncipována na 100 lůžek.  

Jaké investice plánujete naopak na podporu mladistvých či mladých rodin?

Potřebám a problémům mladistvých a mladých rodin se věnujeme s maximální pozorností. Městská část je zřizovatelem nízkoprahového zařízení pro děti a mládež – Klubu 17, které u nás funguje již od roku 2007. Klub 17 nabízí množství kroužků a zájmové činnosti pod vedením zkušených pracovníků. Jeho součástí je i AT poradna s AT linkou. Neopomíjíme ani sport, zrekonstruovali jsme fotbalové hřiště a vybudovali řepský skatepark se světovými parametry, který je mezi mládeží velmi populární.

Mladé rodiny podporujeme startovacími byty, které jsou v majetku městské části, kde je snížené nájemné. Rozptýlení a poučení naleznou pro své děti třeba v našem Kulturním centru Průhon, kde je program nesmírně pestrý a zcela jistě se tam s dětmi zabaví.

Žen v politice není mnoho. Kde je podle Vás příčina?

Jsem přesvědčena, že mnoho žen se stále ještě obává proniknout do oblastí tzv. mužského světa, který ještě relativně nedávno patřil často výhradně jim. Nicméně dnes již vidíme všude kolem sebe, že ženy jsou schopny mužům v jejich rolích nejen konkurovat, ale mnohdy je i překonat. Přesto se stále domnívám, že při spolupráci mužů a žen, tedy při propojení logického uvažování a ženské empatie a kreativity, dokážeme mnohem víc. Myslím, že mohu směle říci, že to vidím v práci každý den.

Proč jste se rozhodla kandidovat Vy sama a nelitujete někdy svého rozhodnutí?

Proč jsem se rozhodla kandidovat? Na to je vlastně velmi jednoduchá odpověď: nejspíš proto, že jsem viděla, že to lidé kolem chtějí. Pokud vidíte, že někdo věří v to, co děláte a jak to děláte, že věří ve Vás, rozhodnutí je jasné. A dle výsledků loňských voleb bylo to rozhodnutí zjevně správné.

Ne, nelituji. Samozřejmě přichází těžší dny, obtížná rozhodnutí, ale potom se podívám zpět na to, co máme za sebou nebo naopak na to, co plánujeme v blízké budoucnosti, znovu se nadechnu a jdu pracovat.

Praha má nyní historicky první primátorku, která je už od svého zvolení nejhůře hodnocenou představitelkou kraje. Jak byste ji ve funkci hodnotila Vy sama?

Nemohu hodnotit práci Adriany Krnáčové, mohu hodnotit pouze naši spolupráci s Magistrátem a s tou bohužel spokojení nejsme. V poslední době mám pocit, že fungování Magistrátu hl. města brzdí naší práci v městské části. Dosáhnout úspěchu nebo dohody, často v drobnostech, dá nemalé úsilí. Přáli bychom si vstřícnější a hlavně rychlejší práci Magistrátu. Jako příklad mohu uvést vznesený dotaz ohledně privatizace, na který nám během 4 měsíců nebylo zodpovězeno.

Kterého z pražských primátorů si nejvíce vážíte a proč?

Vzhledem k tomu, že jsem kandidovala za politickou stranu, tak by má odpověď nebyla objektivní. Myslím si, že každý z bývalých primátorů odvedl na svém postu kus práce, která zaslouží ocenění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…