Starostka ze severu Čech: Nevládní organizace nemohou řešit romský problém

31.12.2013 13:11

Sociální nepokoje trápí řadu starostů na severu Čech a nejen zde. Jaká opatření by uvítala starostka Česká Kamenice Hana Štejnarová (ČSSD) a jak vnímá koncepci opatření, kterou před Vánoci schválila vláda? V čele města je od roku 2010 a netají se svou ambicí obhájit svůj mandát. S jakým cílem? A jaké hlavní investice plánuje radnice ještě do konce volebního období?

Starostka ze severu Čech: Nevládní organizace nemohou řešit romský problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kontejnerové byty pro nepřizpůsobivé

Nepokojům, jaké se objevily v minulosti na Šluknovsku, v Duchcově či v Českých Budějovicích, má v Česku pomoci zabránit sedm opatření. Patří mezi ně třeba změny v dávkách na bydlení, terénní práce v ghettech či obnovení veřejné služby, tentokrát ale za odměnu. Schválila to vláda. Z původně navrhovaného seznamu kroků ale vypadla příprava legislativní úpravy sociálního bydlení. Vítáte tato opatření? Do jaké míry budou podle vás skutečně účinná?

Město Česká Kamenice leží sice na severu Čech, kde byly v minulých letech protiromské nálady, ale v našem městě jsme nezaznamenali žádné nepokoje ani žádný podobný problém. To ale neznamená, že mne tato problematika netrápí. Nemožnost najít zaměstnání, odvykání pracovním návykům, neexistující vzor pro děti z těchto rodin... Není možné přenášet odpovědnost za tyto skupiny obyvatel na obce, ať to je veřejná služba nebo terénní pracovníci ve vyloučených lokalitách.

A co v tomto směru naopak očekáváte od budoucí vlády? Zaujalo vás něco ze současné koaliční smlouvy? Byť se řešením problémů zabývaly před volbami snad všechny strany, jaké z priorit byste vy osobně uvítala a prozatím je postrádáte?

Já osobně bych řešila tento problém třemi způsoby:

1) Pobídky zaměstnavatelské sféře – daňové úlevy firmám na tyto pracovní síly, slevy na povinném pojištění zaměstnavatele.

2) Výplata sociálních dávek – podmíněné docházkou dětí do školy, a to velice přísnou kontrolou jejich absencí.

3) Zákon o odpadech – zamezení výkupu sběrných surovin od fyzických osob.   

A co si myslíte o těch nevládních organizacích, které mají pomáhat řešit romskou problematiku?

Nevládní organizace nemohou řešit romský problém. Tuto problematiku je potřeba řešit na vládní úrovni, a to nastavením opatření, které pomohou řešit zaměstnanost, vzdělání dětí a bydlení.

V čem vůbec vidíte příčinu rostoucího sociálního napětí? A nedomníváte se, že řešení problémů komplikuje to, že ti, co se je snaží řešit, jsou často nazýváni rasisty?

Na tuto otázku neodpovím, s rasisty jsem se nikdy nesetkala.

Česká Kamenice je historickým městem roku 2005. Na co byste tak čtenáře do města pozvala? Jak významnou rolí je zde cestovní ruch?

Památková zóna, soubor kulturních památek na území MPZ Česká Kamenice tvoří k dnešnímu dni celkem 36 objektů umístěných ve středu města, nejdůležitější jsou evangelický kostel, Kostel sv. Jakuba Většího, historická budova děkanství, poutní kaple Narození Panny Marie, Salhausenský zámek. V kapli Narození Panny Marie byla v letošním instalována zvonkohra financovaná jednak z veřejné sbírky, z městského rozpočtu, ale také za podpory Ústeckého kraje. Je zde také nádherné okolí města – stýkají se zde tři chráněné krajinné oblasti – Lužické hory, České středohoří a Labské pískovce. Z našeho města je také vstup do národního parku České Švýcarsko.

Jak jste spokojená s kulturním děním ve městě?

Naše město je pořadatelem Mezinárodního hudebního festivalu big bandů, kterého se účastní až 1100 účinkujících a v roce 2014 bude jubilejní 15. ročník. Dále město podporuje kulturní a sportovní dění ve městě občanských sdružení, a to formou grantů, které pro spolky každý rok vypisujeme. Existují pravidla pro čerpání finančních příspěvků, a to jak na činnost, tak na jednotlivé akce. Podpora občanských aktivit je ta nejlepší investice do rozvoje kultury a sportu. Zvláštní zřetel dáváme na práci s mládeží.

Je konec roku. Máte nějaké předsevzetí pro ten následující? A prozradíte nám ho?

Předsevzetí do nového roku si ze zásady nedávám, protože jsem si jista, že bych je nesplnila. Mám spíš přání, abych byla zdravá a mohla stoprocentně plnit úkoly, které sebou přináší život ve městě. 

A jaké jsou vaše hlavní politické priority pro příští rok? Je něco, co byste chtěla ještě do konce volebního období uskutečnit? A chtěla byste se na podzim pokusit obhájit Váš mandát?

Dokončit rozpracované akce z letošního roku. V loňském roce jsme přistoupili ke sloučení dvou příspěvkových organizací města, a to gymnázia se základní školou a letos jsme započali s úpravou školních prostor pro přestěhování gymnázia do budovy základní školy, neboť gymnázium bylo umístěno v Domě kultury v provizorních prostorách. Tato investice je jednou z největších, které máme v plánu pro nadcházející rok. Dále bych chtěla dokončit úpravu trávníku na fotbalovém hřišti včetně odvodnění. Fotbalové hřiště bylo v roce 2010 poničeno povodněmi, které naše město postihly. Dále to jsou investice menšího rozsahu, na které jsme v uplynulých dvou letech neměli dostatek finančních prostředků z důvodu neproplacených dotací ROPu na rekonstrukci náměstí .

Na otázku, zda se pokusím obhájit mandát v podzimních volbách, odpovím ano, protože jedno čtyřleté funkční období je krátké na to, co bych chtěla pro rozvoj města a pro jeho občany vykonat.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…