Starostka zuří. A toto vzkázala Američanům ke zprávě o diskriminaci Romů

09.03.2014 8:28

Starostka Duchcova se čertí nad americkou zprávou, která označila diskriminaci Romů a násilí proti nim za největší lidskoprávní problém České republiky. Dokument si lze přečíst v původní anglické verzi.

Starostka zuří. A toto vzkázala Američanům ke zprávě o diskriminaci Romů
Foto: hns
Popisek: Starostka Duchcova Jitka Bártová

Ohniskem posledního rozhořčení starostky Duchcova Jitky Bártové se stala letošní zpráva ministerstva zahraničí USA, která každoročně hodnotí dodržování lidských práv ve světě. V Česku je podle tohoto dokumentu největším problémem v oblasti lidských práv právě diskriminační přístup k romskému etniku. Mezi další problémy řadí americká diplomacie násilí na ženách, zneužívání dětí, obchod s lidmi či diskriminaci pracujících přistěhovalců.

  • Celá zpráva ZDE

„Ten, kdo to pro ministerstvo zahraničí USA sepsal, nejspíš bydlel čtyři dny v hotelu Four Seasons a informace o ČR získal od nějaké agentury,“ byla po přečtení přesvědčena starostka Jitka Bártová. „Nečetla jsem tu zprávu celou, jen kousek. Ale zaujalo mne, že v ČR je problém, že eskorta doprovází vězně k lékaři, a tak tam nemají soukromí. Bože, ještě, že v USA nevědí, že i sestřička u mého obvodního lékaře sedí s ním v ordinaci,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Už mi není divné nic

Ze starostky je zjevná určitá míra unavenosti z věčného vysvětlování, že věci se mají jinak, než je někdy nejen v mainstreamu interpretováno. „Já si přečetla spoustu hodnocení Duchcova a návrhů na ´řešení´ od lidí, kteří tady v životě nebyli a nic o našem městě nevědí, a tak se mi už nezdá divné ani tohle,“ mává nakonec rukou nad americkými statěmi.

Bártová je na jedné straně označována za rasistku, na druhou stranu se s ní v mnohém shoduje mimo jiné šéf romské politické strany. Patří mezi odpůrce Agentury pro sociální začleňování, která podle jejího mínění Duchcovu v ničem nepomohla a pokud by pomohla, nemuselo by napětí mezi majoritou a minoritou v loňském roce eskalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…