Starostou Londýna je muslim. Chce být starostou všech

07.05.2016 9:09

Starostou Londýna byl zvolen muslimský labourista Sadiq Khan. Píše o tom ČTK, profil Khana přinesla i dnešní MF Dnes.

Starostou Londýna je muslim. Chce být starostou všech
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Pětačtyřicetiltý Khan porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha. Získal přes 1,1 milionů hlasů (44 %). „Protože vítěz nedostal nadpoloviční většinu, sčítaly se podle volebních pravidel ještě takzvané druhé preferenční hlasy, kde Khan zvítězil se 65,5 procenty hlasů,“ píše ČTK.

Khan musel čelit ze strany Goldsmitha i negativní kampani, kdy se jej protikandidát snažil spojit s islámskými radikály. 

„Jsem zklamaný, že konzervativci a Goldsmith se rozhodli vést negativní kampaň, která rozděluje. Jsem Londýňan, jsem Brit, jsem muslimského vyznání a jsem samozřejmě hrdý být muslimem. Mám pákistánský původ, jsem otcem, manželem, dlouholetým (fotbalovým) fanouškem Liverpoolu. Jsem tohle vše,“ řekl před volbami Khan, jenž je mimo jiné pro setrvání Velké Británie v Evropské unii. 

„Jsem hrdý na to, že Londýn dal přednost naději před stracheml,“ uvedl po vítězství. Chce být samozřejmě starostou všech Londýňanů.

V kampani Khan slíbil především řešení bytové krize v Londýně či nezvýšení jízdného v městské hromadné dopravě. Stejně tak chce omezit znečištění ovzduší a mezi jiným hodlá udělat z rušné obchodní třídy Oxford Street pěší zónu.

Khan je z osmi dětí, vyrostl v sociálním bytě na chudém předměstí jižního Londýna. Matka pracovala jako švadlena, otec jako řidič autobusu. Vystudoval práva na Univerzitě severního Londýna, pracoval jako právník se zaměřením na lidská práva. 0d roku 2005 je poslancem britského parlamentu. Jak sám uvedl v předvolební kampani, tam, kde teď je, se vypracoval vlastními silami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…