Starostové našli programové shody s ANO. Překážkou je ale stále Babiš

22.02.2018 17:32

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) našlo na dnešní schůzce s hnutím ANO programové shody. Trvá ale nepřekročitelná podmínka Starostů pro případnou podporu vlády, a to že v kabinetu nebude žádná trestně stíhaná osoba, řekl novinářům předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Informovala o tom ČTK.

Starostové našli programové shody s ANO. Překážkou je ale stále Babiš
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský, Tomio Okamura a Andrej Babiš v Partii na TV Prima

Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka hnutí trvá na tom, že jeho jediný kandidát na premiéra je trestně stíhaný předseda ANO Andrej Babiš. I Faltýnek ale potvrdil shodu na některých programových bodech stejně jako společný skeptický postoj obou hnutí k návrhu zákona o obecném referendu, který předložila SPD.

Farský uvedl, že Starostové si stanovili tři nepřekročitelné podmínky, za kterých by mohl jejich šestičlenný poslanecký klub vládu podpořit. „Je to prozápadní směřování (země), neopírat se o extremisty ani v Poslanecké sněmovně, ani ve vládě a aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba,“ řekl. Farský také podotkl, že ANO trvá na Babišovi jako na jediném kandidátovi na premiéra i za cenu toho, že by se vláda musela opírat o podporu extremistických stran.

Šéf poslanců STAN upozornil, že podmínka neúčasti trestně stíhaných osob ve vládě není namířena osobně proti Babišovi, ale je vedena obavou z možných zásahů vlády do policie a státního zastupitelství, které se trestním řízením zabývají. Podle Farského navíc nelze mluvit o nesmyslných požadavcích. „Na západ od nás se odstupuje za to, když někdo zalže v médiích nebo opíše kousek své odborné práce. My se tím, že by ve vládě byla trestně stíhaná osoba, dostáváme někam na východ, a to je podle mě špatně,“ řekl.

Babiš byl obviněn z podvodu v souvislosti s financováním farmy Čapí hnízdo. Obvinění považuje za účelové a politicky motivované. ANO ho v minulosti opakovaně označilo za svého jediného kandidáta na premiéra, dnes to potvrdil i Faltýnek.

Farský po schůzce také řekl, že s hnutím ANO našli jisté shody v programové oblasti. Chtějí spolupracovat při zvyšování platů ve školství, při prosazování insolvenčního zákona nebo v řešení situace s nedostatkem bytů. Shodují se také na pevném zakotvení Česka v Evropské unii a v NATO.

Faltýnek shodu v těchto oblastech potvrdil. „Pozitivní z toho jednání bylo to, že zástupci hnutí STAN řekli, že zákony, které se dostanou z vlády do Sněmovny, ať ta vláda bude mít důvěru, nebo nebude mít důvěru, a budou dobré, budou pro naše lidi a budou vycházet i z jejich volebního programu, ad hoc budou podporovat,“ řekl.

Podle Farského obě hnutí také nesouhlasí s návrhem zákona o referendu, jak ho předložila SPD, vadí jim zejména možnost hlasování o vystoupení z EU. Šéf poslanců STAN uvedl, že mu zástupci ANO sdělili, že navrhnou vrácení zákona navrhovatelům k přepracování.

Faltýnek upozornil, že rozhodnutí padne až na úterním jednání poslaneckého klubu. Skeptický pohled na zákon a zejména na možnost hlasovat o odchodu z EU ale potvrdil. „Máme obavu z toho, že kdyby tento návrh zákona pokračoval dál v legislativním procesu, tak v té formě, jak je dnes položen na stole, zejména média to budou prezentovat tak, že je tady snaha vůbec připustit diskusi o možnosti hlasovat a udělat referendum o vystoupení z Evropské unie. S tím my máme zcela zásadní problém, a proto se budeme snažit hledat takové řešení, aby k této situaci nedošlo,“ řekl.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…