Startují Dny NATO. Předvedou se letouny F-35 i ženská protiteroristická jednotka. A dál...

17.09.2022 6:37

Na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku dnes začnou dvoudenní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě. Letos se na ní představí armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky z rekordních 22 zemí. Připraveny jsou opět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi.

Startují Dny NATO. Předvedou se letouny F-35 i ženská protiteroristická jednotka. A dál...
Foto: B. Richterová
Popisek: Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku

Program ukázek bude podle pořadatelů nejdelší v historii akce. Lidé zhlédnou například atraktivní vystoupení leteckých akrobatických skupin Patrouille Suisse ze Švýcarska a Wings of Storm z Chorvatska. Akce se zúčastní dva americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress: jeden předvede průlet, druhý bude na statické ukázce na ploše letiště.

Ve vzduchu lidé uvidí například dvě letadla páté generace F-35 Lightning II nizozemského letectva nebo mistra Evropy i Česka v akrobatickém létání Martina Šonku na stroji Z-142C AF. Naposledy budou k vidění vrtulníky Mi-24/35V české armády, které začnou nahrazovat modernější stroje.

Po šesti letech se na Dnech NATO znovu předvede populární ženská protiteroristická jednotka Quick Reaction Force Team z Jordánska. Společně s protiteroristickou jednotkou z polských Katovic a zásahovou jednotkou moravskoslezské policie ukáže za účasti policejního vrtulníku osvobození rukojmích z rukou teroristů. Poprvé lidé v Mošnově uvidí zástupce z Jižní Ameriky. Brazílie představí svůj moderní dopravní letoun C-390 Millennium.

Vstup na akci je zdarma a navštěvuje ji i přes 200.000 lidí. Loni počet návštěvníků ovlivnila i koronavirová omezení a bylo jich okolo 60.000. Vzhledem k očekávané velké návštěvnosti se v okolí letiště dají čekat dopravní komplikace, policie proto apeluje na řidiče, aby vyjeli včas a počítali s případným zpožděním. Platí to zejména pro cestující, kteří dnes nebo v neděli budou z letiště odlétat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…