Starý ODSák Zvěřina: Je to tu jako za války. Chybí dialog a tolerance

01.10.2013 11:42

Kandidát za ODS v Jihočeském kraj, někdejší europoslaneci Jaroslav Zvěřina zformuloval svůj názor na naši politickou scénu. Nesmiřitelnost politických stran podle něj musí ustoupit dialogu a hledání racionálních řešení. Píše také o nutnosti obnovit víru v parlamentní demokracii a zastavit vzestup populistů. Podle Zvěřiny jsou k tomu říjnové parlamentní volby dobrou příležitostí.

Starý ODSák Zvěřina: Je to tu jako za války. Chybí dialog a tolerance
Foto: Jaroslav Zvěřina
Popisek: Kandidát ODS do Poslanecké sněmovny Jihočeském kraji Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina

„Česká politická scéna po letech nesmiřitelných bojů připomíná válkou zničenou krajinu,“ píše Zvěřina a dále vykresluje obraz válečného pole. „Byly vyhloubeny příkopy, nesmiřitelnost se stala jedinou zbraní. Chybí dialog, tolerance k odlišnému názoru, schopnost se dohodnout na racionálních a prospěšných řešeních,“ píše Zvěřina. Upozorňuje dále na to, že v důsledku oněch nesmiřitelných postojů se „nad válečným polem české politiky začali vznášet populisté, kteří nabízejí skvěle znějící recepty a zaklínají se čistotou a poctivostí".

Celý komentář J. Zvěřiny ZDE

ODS i další tradiční politické strany prý musí využít obrovskou šanci, kterou dávají podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Podle Zvěřiny by ODS nejen měla bít na poplach, ale měla by s ostatními tradičními stranami změnit kurz a zamířit do poklidnějších vod.

„Politická scéna musí vykročit zcela jiným směrem, ke spolupráci a společnému nalézání kompromisů při řešení zásadních problémů, které trápí občany a tuto zemi,“ píše Jaroslav Zvěřina.

ODS jde do voleb s nabídkou poctivého pravicového programu

Jaroslav Zvěřina popisuje minulé doby jako období, kdy se politici jen válcovali. To se podle něj musí stát minulostí. „ODS jde do voleb s nabídkou poctivého pravicového programu. A zároveň se závazkem, že jeho uvedení v život nebude otázkou síly a ukazování ramen, ale otázkou dialogu s politickými partnery,“ slibuje Zvěřina.

„Síla politické strany, a to musí být i síla ODS, je v tom, že dokáže o správnosti svého řešení přesvědčit politické partnery. A také v tom, že se dokáže bavit, diskutovat, přít slušnou formou s opozicí. Dokonce i v tom, že umí naslouchat kritickým připomínkám politiků z opozičních lavic,“ představuje svou vizi Jaroslav Zvěřina.

Nástup populismu

Pravicová politika v České republice musí být podle kandidáta do Poslanecké sněmovny Zvěřiny především o slušnosti. „Dramatické proslovy a řízná slova jsou výhradní doménou populistů. Je to jednoduché,“ upozorňuje známý lékař.

„Neumím-li připravit skutečně propracovaný program, který dokáže napravit a vyřešit problémy této země, křičím, dupu a láteřím. Jako naši novodobí populisté, kteří se nyní uchází o hlasy voličů. Vůbec nezastírám, že jejich vzestup je i důsledkem chování ODS a TOP 09 v minulých vládách,“ říká k nástupu nových subjektů na politické scéně Zvěřina.

Povinností ODS je podle Zvěřiny si chybu nejen přiznat, ale také nebát se změnit. „Nezastírám, že tento nový přístup je i mým cílem. Nechci ve volební kampani slibovat hory a doly, zářné zítřky, slunce na obloze každý den. Nabízím, že v Poslanecké sněmovně budu právě tím, kdo bude veškerou svou energii věnovat nalézání těch nejprospěšnějších řešení.“

Jaroslav Zvěřina v článku vyjádřil názor, že pouze pokud se ODS na současné křižovatce vydá tímto směrem, podaří se jí zastavit již zmíněné populisty, kteří ve skutečnosti prý považují politiku jen za zdroj bezbřehé moci a možná i zisku.

Zvěřina pak v závěru píše, že lidé po zkušenostech uplynulých let ztrácejí důvěru v parlamentní demokracii. „To už je hodně zlé. Je povinností ODS, a tím také mně, přispět k tomu, aby lidé tuto důvěru znovu nabyli,“ uvádí Jaroslav Zvěřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…