Šťastný: Domácí porod je rizikový. Asi jako operovat slepé střevo na stole

11.06.2012 18:01

Poslanec ODS Boris Šťastný obecně podporuje přesun lékařské péče domů, ovšem nikoliv v případě porodů. Domácí porody jsou podle něj nebezpečné, rizikové a „druhojakostní“. A za takové porody nemůže stát převzít odpovědnost. Rodičky, které chtějí rodit doma, by podle něj měly převzít veškeré riziko a pojistit se u některé soukromé pojišťovny.

Šťastný: Domácí porod je rizikový. Asi jako operovat slepé střevo na stole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu poslanec prohlásil, že rodička by si měla smět vybrat, zda chce rodit doma nebo v porodnici, ale není možné, aby jí stát domácí porod garantoval tak, jako v porodnici. „Jestliže se stát rozhodl garantovat zákonem nějakou kvalitu, musí k tomu mít nějaké nástroje. Stát nemůže zaručit porod, o kterém neví, kde probíhá, jak a s jakými důsledky.“

„Ať se ženy pojistí u komerční pojišťovny, ale nemůžete chtít po státu, aby zaručil hygienu prostředí, řešení, když se dítě bude dusit, atd,“ vysvětluje poslanec Šťastný. Porod doma je podle něj druhojakostní, méně kvalitní a rizikovější. Přirovnal to k situaci, kdy by redaktorce Českého rozhlasu operoval slepé střevo na stole kapesním nožíkem.

Lepší prostředí k porodu nelze podle něj možné řešit podporou nijak nehlídaných domácích porodů nebo porodními domy, ale zkvalitňováním péče v porodnicích. „Není možné vytvářet několik kvalitativních stupňů porodu.“ Například porodní asistentky nejsou nijak kontrolované ani proškolené, a proto stát nemůže nést odpovědnost za jejich práci. „Porodní asistentka není zdravotnický pracovník, tak jako jím není kamarádka, sousedka či kolemjdoucí,“ namítá Šťastný.

Redaktorka připomněla i názor, že práva dětí nelze poškozovat nezodpovědným rozhodnutím matky. Takto argumentuje ČLK a Šťastný jí rozumí, i když sám je pro liberálnější přístup. „Stát má takovou péči umožnit, ale nemá ji platit,“ shrnul Boris Šťastný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…