Stát bude dávat na nové filmy až 200 milionů ročně

20.01.2016 15:20

Státní fond kinematografie asi bude pravidelně dostávat peníze ze státního rozpočtu. Mělo by jít zhruba o 180 až 200 milionů korun ročně. Předpokládá to vládní novela audiovizuálního zákona, kterou dnes Sněmovna postoupila do závěrečného schvalování. Předloha, o níž by mohli poslanci rozhodovat v únoru, také zprůhledňuje systém filmových pobídek pro zahraniční filmaře tak, aby natáčeli v Česku.

Stát bude dávat na nové filmy až 200 milionů ročně
Foto: SFK
Popisek: Státní fond kinematografie, logo

Cílem předlohy je podle ministerstva kultury vytvoření nového stabilního zdroje podpory kinematografie. Peníze mají směřovat hlavně na výrobu českého filmu a na jeho propagaci v tuzemsku i v zahraničí, na podporu kin a na výchovu filmového diváka. Výše každoroční státní dotace fondu bude podle novely odpovídat jeho výnosům z audiovizuálních poplatků v předchozím roce.

Druhou změnou je úprava poskytování filmových pobídek. Nyní se výzva k podávání žádostí zveřejňuje pouze na začátku roku, podle novely by to mělo být možné kdykoliv během roku. Změna by měla zamezit odchodu zahraničních produkcí do jiných států.

Některá zpřesnění a doplnění vládní novely navrhl v dnešním druhém čtení Roman Procházka (ANO). Chce například změnit definici pro animovaná díla tak, aby nevylučovala české animátory ze spolupráce na zakázkách sériové seriálové animace.

Novela přinese podle předkladatelů také větší transparentnost rozhodování členů rady fondu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…