Stát nejde příkladem: Ministerstva zaměstnávají málo postižených, raději platí sankce

19.08.2014 18:44

Zaměstnávání lidí se zdravotním postižením na ministerstvech se proti roku 2007 podle zjištění rady postižených výrazně zhoršilo. Žádný resort loni stanovené procento handicapovaných pracovníků nesplnil. Ministerstva také nepořizovala výrobky a služby od postižených, ale raději platila sankce. Zatímco před sedmi lety takto odvedla do rozpočtu 1,1 milionu korun, za loňský rok to bude 19 milionů. Novinářům to dnes řekl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása.

Stát nejde příkladem: Ministerstva zaměstnávají málo postižených, raději platí sankce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

Ministerstvo financí by podle svého mluvčího handicapované rádo zaměstnávalo, do konkurzů se mu prý ale většinou žádní nehlásí.

„Výrazně se zhoršilo zaměstnávání osob se zdravotním postižením na jednotlivých ministerstvech. Ministerstva především rezignovala na odebírání výrobků a služeb. Velmi nás zklamalo, jak státní správa funguje a jak poskytuje informace," uvedl Krása.

Státní úřady by měly jít příkladem. Jak má potom stát tlačit na soukromé subjekty?

Podle mediálního poradce NRZP Patrika Nachera by přitom státní úřady měly jít příkladem. „Pak se těžko tlačí na soukromé subjekty, když samotný stát nedodržuje vlastní pravidla," uvedl Nacher.

Firmy a instituce s více než 25 zaměstnanci by měly mít čtyři procenta pracovníků s postižením. Pokud handicapované nepřijmou, mohou odebrat zboží a služby, které poskytují firmy s více než polovinou postižených zaměstnanců. Když nesplní ani to, zaplatí sankci státnímu rozpočtu.

Ministerstvo životního prostředí podle výsledků místo zhruba 21 postižených pracovníků má jen tři, Ministerstvo práce místo 40 jen 36, obrana místo 318 pak 90. Jedno či dvě procenta handicapovaných pracovníků místo čtyř procent jsou v jiných ministerstvech. Nejblíže splnění povinného podílu byl loni Úřad vlády. Pro postižené má mít přesně 17,99 úvazku, využívá 17,85.

Ministerstva průmyslu a kultury alespoň odebraly výrobky od firem zaměstnávajících postižené

Podle výsledků vnitro odvede do rozpočtu 4,73 milionu korun, obrana 10,96 milionu či rezort financí 1,31 milionu. Ministerstvo práce uhradí téměř 691.000 korun. Žádné sankce by neměla platit ministerstva průmyslu a kultury, odebraly výrobky.

Ministerstvo financí podle svého mluvčího Radka Ležatky už v inzerátech na pracovní pozice uvádí, že se o místa mohou ucházet handicapovaní. „Přestože většina míst je vhodná pro zdravotně postižené zaměstnance, do výběrových řízení se bohužel přihlašují velmi sporadicky, nebo vůbec," uvedl Ležatka.

Ministerstvo financí se snaží odebírat výrobky a služby postižených, ale musí zohledňovat cenu

Dodal, že na ministerstvu působí nevidomý náměstek či tělesně postižený ředitel interního auditu a inspekce. Rezort financí se podle mluvčího snaží i o odběr výrobků a služeb postižených, zároveň prý ale musí ve veřejných zakázkách zohledňovat cenu.

Krása podotkl, že ani v roce 2007 kromě Ministerstva zdravotnictví ministerské úřady povinný počet handicapovaných pracovníků neměly. Mnohem více ale nakupovaly zboží a služby místo placení sankcí.

V květnu rada oslovila všechna ministerstva a Úřad vlády. Údaje, které od rezortů získala, nebyly ve srovnání s rokem 2007 úplné. Odpověděly také jen tři ze 14 krajů, srovnání tedy nebylo možné udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…