Stát rozdá za volební zisky přes půl miliardy. Nejveseleji bude u SPOLU

10.10.2021 10:55

Účast ve volbách není pouze příležitostí získat čtyřletý mandát ve Sněmovně, je možnou zároveň cestou k finančnímu zisku do stranické pokladny. Uskupení, která při volebním klání obdrží alespoň 1,5 procenta hlasů, mají nárok na sto korun za hlas. Letos tak uspělo osm politických subjektů, které se účastnily letošních voleb do Poslanecké sněmovny.

Stát rozdá za volební zisky přes půl miliardy. Nejveseleji bude u SPOLU
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Stát letos zaplatí uskupením za hlasy voličů ve sněmovních volbách zhruba 515 milionů korun. Vítězná koalice SPOLU, kterou tvoří strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09, dostane přes 149 milionů korun.

Hnutí ANO, které se umístilo hned za volebním lídrem, může počítat s o tři miliony nižší částkou. Piráti a STAN, kteří si v těchto volbách odnesli 15,62 procenta hlasů, získají 84 milionů korun a SPD Tomia Okamury 51 milionů korun.

Peníze si rozdělí i strany, která se do Sněmovny nedostaly. Přísaha Róberta Šlachty získá 25 milionů korun, stejně jako ČSSD. Na KSČM připadá 19 milionů korun.

Poslední v řadě je uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci (TSS), které obdrželo 2,76 procenta hlasů. Tomu náleží 15 milionů korun.

Za mandáty budou dostávat peníze jen ti, kteří se do Sněmovny dostali. Pro ANO to bude  64,8 milionu korun ročně místo nynějších 70,2 milionu. SPOLU obdrží 63,9 milionu korun, dosud měly strany sdružené v této koalici dohromady 37,8 milionu korun. Koalice Pirátů se STAN bude inkasovat 33,3 milionu korun, po minulých volbách to bylo 25,2 milionu korun za rok. Hnutí SPD klesne roční příspěvek z 19,8 milionu na 18 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…