Stát to se zvyšováním daní opravdu přehnal, zní od Svobodných

25.08.2021 16:05 | Ze sítí

V minulém roce stoupla spotřební daň na cigaerty z původních 27 procent na 30, čímž se cena krabičky cigaret zvýšila až o 15 korun. Jenže zvyšování spotřební daně z tabáku přineslo opačný efekt, než bylo původně zamýšleno. Lidé přestali cigarety kupovat a za tabák utratili méně než v minulém roce. „Stát to se zvyšováním daní opravdu přehnal a spotřební daň z tabáku je krásný příklad,“ zní od Svobodných s předsedou Liborem Vondráčkem.

Stát to se zvyšováním daní opravdu přehnal, zní od Svobodných
Foto: Repro Facebook
Popisek: Pravicové strany spojily síly. Do voleb jdou společně jako „Trikolóra Svobodní Soukromníci“

V současné době se musí odvést minimálně 3,20 koruny za cigaretu, což je 64 korun za celou krabičku. Podle statistického úřadu připadlo v roce 2019 na každého Čecha 1958 cigaret, to je více jak pět cigaret na den. Díky tomu se objevujeme na předních místech v Evropské unie ve spotřebě cigaret. 
 

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
Jenže podle některých to stát se zvýšením daní už opravdu přehnal a kuřáci se nyní přesouvají na černý trh a upravují svoje chování. 
 
„Proto je třeba myslet na to, že větší daně dokonce nemusí znamenat větší daňový výběr. Ministerstvo financí už se přesto netají, že zejména spotřební daně budou dále pravidelně růst. Černý trh je přitom pro zdraví lidí obvykle rizikovější,“ varují Svobodní, kteří letos kandidují v rámci formace Trikolora Svobodní Soukromníci.
 
A spotřební daň z tabáku je prý krásný příklad. „Proto máme lepší plán. Chceme nízké a jednoduché daně, méně dotací a byrokracie. Naopak nechceme občana vychovávat a diktovat mu, jak a za co má utrácet své poctivě vydělané peníze,“ dodávají. 
 
 
Trvale nízké daně a úsporný stát jsou jedním z hlavních bodu volebního programu formace Trikolora Svobodní Soukromníci. „Práce, příjmy, majetek a podnikání našich občanů si zaslouží úctu a ochranu. Svobodné podnikání založené na rovné konkurenci je základem prosperity a rozvoje celé společnosti. Jeho omezování se projeví negativně na životní úrovni, zchudnutí všech obyvatel a sociálních problémech. Česká společnost je stále výrazněji ochromována ideologií individuálních nároků, rovnostářstvím, zbytnělou byrokracií a relativizací tradičních hodnot. Potřebujeme dát zpět do popředí svobodu podnikání i tvořivost jednotlivce. Jsme jedinou politickou silou, která je odhodlána se tomuto vývoji postavit,“ slibují. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…