Stát udělil matce Mašínů osvědčení za protikomunistický odboj

15.02.2019 14:27

Ministerstvo obrany udělilo matce bratrů Mašínových Zdeně Mašínové starší in memoriam osvědčení účasti na protikomunistickém odboji. Na Facebooku to sdělil historik Petr Blažek ze státního Ústavu pro studium totalitních režimů. Mašínová již v roce 1998 obdržela posmrtně Řád Tomáše Garrigua Masaryka, připomněla ČTK.

Stát udělil matce Mašínů osvědčení za protikomunistický odboj
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Ministerstvo obrany již dříve udělilo vyznamenání také bratrům Ctiradovi a Josefu Mašínovi. I jejich otci Josefovi.

Mašínová podle osvědčení, které Blažek zveřejnil, v letech 1948 až 1953 aktivně bojovala proti komunistické totalitě. Ministerstvo píše, že pomáhala lidem, kteří byli v kontaktu se zahraničními rozvědkami demokratických států nebo kteří prováděli sabotáže. Podílela se také podle osvědčení na plánování emigrace či získávání lidí pro vybudování špionážní sítě v Československu.

„Zdenka Mašínová byla manželkou hrdiny prvního a druhého odboje, podplukovníka Josefa Mašína, který byl v roce 1942 zastřelen nacisty. Po druhé světové válce byla stejně jako její synové Ctirad a Josef Mašínovi vyznamenána za účast v protinacistickém odboji,“ sdělil Blažek. „V roce 1953 byla v souvislosti s činností odbojové skupiny jejích synů zatčena a později odsouzena k 25 letům žaláře,“ doplnil. Bratr Mašínové Ctibor Novák byl v roce 1955 popraven. Zdena Mašínová starší zemřela roku 1956 ve vězení. Její ostatky skončily podle Blažka v hromadném hrobě a doposud neměla Mašínová důstojný pohřeb. Rehabilitována byla v roce 1991.

Ctirad a Josef Mašínovi vedli v 50. letech protikomunistickou skupinu. Názory na jejich odbojovou skupinu se dodnes různí. Při útěku na Západ v roce 1953 totiž skupina, jejímž členem byl kromě Mašínů také Milan Paumer, zabila šest lidí z ozbrojených složek státu. Kritici Mašínům vyčítají zejména zastřelení ozbrojeného pokladníka a usmrcení příslušníka SNB omámeného chloroformem.

Jména bratrů Mašínů i jejich sestry Zdeny, která byla za komunismu perzekvována, se v médiích již řadu let objevují v souvislosti s udělováním státních vyznamenání. Opakovaný návrh Senátu na jejich ocenění však zatím neuspěl. Sestra Mašínů Zdena dostala v roce 2009 ocenění Zlatá lípa od Ministerstva obrany a bratři Mašínové získali stejné ocenění o dva roky později. Otec Mašínů Josef získal v roce 2008 od ministerstva vyznamenání kříž obrany státu. Zlatá lípa i kříž obrany státu jsou nejvyššími vyznamenáními Ministerstva obrany. Josef Mašín starší byl také posmrtně povýšen na generálmajora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…