Stát vybral na DPH více peněz než minulý rok

26.05.2013 10:28

Finanční úřady vybraly do poloviny května na dani z přidané hodnoty přes 105 miliard korun, což je o zhruba pět miliard korun meziročně více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral 29,5 miliardy korun, tedy přibližně stejně jako o rok dříve. Vyplývá to z aktuálních dat Finanční správy. DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů.

Stát vybral na DPH více peněz než minulý rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministr financí Miroslav Kalousek v pátek řekl, že pokud se po 1. červnu prokáže lepší výběr daní, zejména DPH, předloží novelu zákona o státním rozpočtu, která připustí letos vyšší výdaje. "Zatím se velmi dobře vyvíjí plnění rozpočtu, zejména výběr DPH," uvedl v pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Na dani z příjmu fyzických osob se vybralo 42 miliard

Na odvodech z loterií zatím finanční úřady vybraly 1,2 miliardy korun. Loni byly na základě novely zákona odvody na veřejně prospěšný účel, místní poplatek a odvod na stání dozor zrušeny a nahrazeny odvodem z loterií a jiných podobných her. V případě odvodů z loterií obce získávají 30 procent z celkových příjmů.

Na dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti finanční úřady letos zatím získaly 42 miliard korun, meziročně o zhruba dvě miliardy méně.

Na kraje nyní připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě daně z přidané hodnoty od letoška až do roku 2015 kvůli zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod a zajištění, aby peníze vybrané navíc putovaly do státního rozpočtu, dostávají obce 20,83 procenta a kraje 7,86 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Základem pro výpočet nároku obce nebo kraje je 100 procent celostátního hrubého výnosu. Výjimkou je daň z příjmu fyzických osob z podnikání, kde je základem 60 procent z celkového výnosu. U daně z příjmů právnických osob je pak základ snížen o daň, kdy je poplatníkem sama obec nebo kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…