Stát zaplatil 338 milionů za nespolehlivý systém, upozorňuje NKÚ. Babišův resort odpovídá

12.09.2016 13:06

Programové financování, které slouží k přidělení peněz ze státního rozpočtu na stanovené cíle, v ČR podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) selhává. Výdaje se nevyhodnocují, ale jen evidují. Informační systémy o investicích a dotacích státu jsou navíc nekompletní a nespolehlivé, mezi roky 2009 až 2015 za ně přitom stát zaplatil více než 338 milionů korun. Bližší informace přináší ČTK.

Stát zaplatil 338 milionů za nespolehlivý systém, upozorňuje NKÚ. Babišův resort odpovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vyplývá to z dnešní zprávy NKÚ. Podle ministerstva financí vznikaly nedostatky nedostatečnou kontrolní činností jednotlivých správců programů a spadají do období minulých vlád. Programové financování by mělo zajistit, aby byly výdaje plánované ze státního rozpočtu účelné a efektivní. V letech 2009 až 2015 jím v ČR prošlo 415 miliard korun. „Místo aby programové financování sloužilo k vyhodnocení budoucích i už proběhlých výdajů, je jejich pouhou evidencí. Systém programového financování je tak v České republice jen formální,“ uvedl NKÚ.

Česko je na tom nejhůř

Ministerstvo financí například u žádné z 24 kontrolovaných akcí nestanovilo cíle ani indikátory tak, aby je bylo možné vyhodnotit. U dvou programů také samo sobě trvání programů prodlužovalo, a to i v době, kdy už měly být ukončeny.

Podle NKÚ je to obecný problém a na tuto praxi poukazuje opakovaně. „Hlavně kvůli formálnosti programového financování skončila Česká republika nejhůře v hodnocení vybraných výkonnostních ukazatelů rozpočtového procesu za rok 2015 ve srovnání s dalšími zeměmi, jako jsou například Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko nebo Německo,“ uvedl NKÚ.

Informační systémy, které mají shromažďovat data o investicích a dotacích, spravuje ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství (GFŘ). Podle NKÚ ale systémy neplní svůj účel, protože data v nich nejsou kompletní a spolehlivá. Například GFŘ v Centrální evidenci dotací z rozpočtu (IS CEDR III) evidovalo Nejvyšší kontrolní úřad jako poskytovatele dotací ve výši 278 milionů korun, přestože ten nikdy žádnou dotaci neposkytl a ani ze zákona poskytnout nemohl.

Podle ministerstva financí vznikla loni nová verze informačního systému, ve které již není možné, aby u akcí a programů nebyly stanoveny parametry a indikátory. „Ani k dalším nedostatkům, jako je umělé prodlužování programů, nemůže díky nově nastaveným pravidlům dojít. Rovněž je zajištěna řádná kontrola plnění cílů, parametrů a indikátorů,“ sdělila ČTK mluvčí ministerstva Kateřina Vaidišová.

Ministerstvo financí upozorňuje, že uvedená pochybení spadají do období minulých vlád

NKÚ poukázal i na nesrovnalosti v údajích o dotacích deseti neziskovým organizacím v letech 2013 a 2014. Zatímco v IS CEDR III vedlo GFŘ dotace za 2,8 miliardy korun, v informačním systému DotInfo EDS pro stejné neziskové organizace evidovalo ministerstvo financí dotace 342 milionů korun. Jiný informační systém pak v době kontroly například evidoval 289 akcí za celkem 10,5 miliardy korun jako neukončené, přestože už ukončené byly.

„Ministerstvo financí při zadávání veřejných zakázek v souvislosti s těmito informačními systémy porušilo zákon o veřejných zakázkách, protože některé z nich neoprávněně zadalo v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez otevřené soutěže,“ dodal NKÚ.

Podle ministerstva ale NKÚ zpochybnil zadání několika veřejných zakázek, jejichž celková hodnota představovala zanedbatelný zlomek z kontrolovaných výdajů. Navíc prý šlo o veřejné zakázky malého rozsahu, jejichž proces zadávání zákon o veřejných zakázkách neupravuje.

„Ministerstvo financí upozorňuje, že uvedená pochybení spadají do období minulých vlád a s nástupem současného vedení zásadním způsobem změnilo a zprůhlednilo způsob zadávání veřejných zakázek,“ dodala Vaidišová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…