Státní správa zřejmě nechápe slovo transparentnost

29.08.2011 17:59

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček nevěří politikům, protože často nechápou význam slova transparentnost. Těší ho ale lidé, respektive jejich averze vůči korupci. To je totiž slibný začátek boje proti ní.

Státní správa zřejmě nechápe slovo transparentnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Nevěřím politikům," řekl Janeček v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu. "Strana má zpravidla ve štítě boj proti korupci jako populismus, aby se dostala do sněmovny. Co mě ale těší, je, že už to lidi vnímají jako negativní, že jim korupce vadí, je mezi nimi poptávka po boji s ní."

Oficiálně strany proti korupci vystupují, ale fakticky nikoliv. Dělá jim například problém pojem transparentnost. "Politickou scénu u nás ovládají zákulisní hráči," podotkl Janeček.

Zrušil bych akcie na doručitele

Zamezit by se mělo dosud běžné praxi, kdy někdo vypíše zakázku a pak se podílí na její realizaci, ať už oficiálně nebo neoficiálně. "Zrušil bych také akcie na doručitele. To je nesmyslný princip. Fakt, že ty akcie v listinné podobě někde leží, je z dnešního pohledu už ekonomickou absurditou."

Rakousko se podle něj rozhodlo tento typ akcií zrušit a nevidí v tom problém, tak proč by to měl být problém pro Čechy. "Že to poškodí naši konkurenceschopnost je hloupost," podotkl.

Kapříci si nechtějí vypustit rybník

Logické je podle něj, že se úředníci i zákonodárci nesnaží proti korupci bojovat. "Přece si kapříci nevypustí svůj rybník," připomněl. Proto jsou i návrhy tohoto boje nedotažené. "Pokuty úřadům, které se dopustí korupce, jsou nesmysl. Ty předražené zakázky jsou v řádech milionů, někdy i miliard a pokuta se dá na několik tisíc. To nic neřeší."

Řešením by podle něj bylo najít a vystopovat ty konkrétní lidi, konkrétní korupčníky a učinit je odpovědnými. A to i trestně odpovědnými. "Skoncovat se také musí s praxí, kdy aby se mohlo krást, zadá se zakázka, co nedává smysl. Třeba most, který nikam nevede."

Čtěte:

Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause

Neprávem obviněná z korupce: Úchylný svět, každý jde koupit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…