Státní zástupce Šaroch promluvil: Pod žádným tlakem jsem nebyl. Prostě chyběly důkazy

16.09.2019 15:48

Podle dozorujícího státního zástupce v kauze Čapí hnízdo pražským kriminalistům chyběly důkazy. Z toho důvodu zastavil trestní stíhání všech osob, což jeho nadřízený Martin Erazím potvrdil. Šaroch dle svých slov nebyl pod žádným tlakem a vše probíhalo zcela standardně. Verdikt nyní posoudí Nejvyšší státní zastupitelství.

Státní zástupce Šaroch promluvil: Pod žádným tlakem jsem nebyl. Prostě chyběly důkazy
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Čapí hnízdo

Šaroch kvitoval, že vedoucí městský státní zástupce Martin Erazím potvrdil jeho rozhodnutí. „Já jsem rád, že nemusím vytvářet něco jiného. Jsem rád, že to u vedoucích prošlo ve formě, v jaké jsem to napsal já,“ řekl Šaroch v telefonickém rozhovoru se serverem iRozhlas.cz.

Erazím podle Šarocha spis potvrdil tak, jak mu ho poslal. „Kromě nějakých drobnějších překlepů, chyb a nějakých doplnění, ale nic podstatného, pokud jde o to zdůvodnění nebo důvody, proč jsem to zastavil,“ vysvětlil nejsledovanější státní zástupce těchto dnů.

Kauza prý trvala tak dlouho, protože bylo potřeba opatřit důkazy. „Bylo potřeba procesním způsobem opatřit důkazy, které něco potvrzovaly, něco vyvracely, a na základě toho se to teprve mohlo udělat,“ řekl Šaroch s tím, že už před dvěma lety se spekulovalo, že farma Čapí hnízdo měla z pozice malého podniku na dotaci nárok.

Právě na nedostatek důkazů přitom Šaroch upozorňoval již před rokem, kdy bylo zastaveno trestní stíhání několika osob v kauze, třeba místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. „Podle mého názoru prostě ty důkazy nesvědčily o spáchání trestného činu. Já už bych ale potřeboval pracovat,“ nechtěl dále v rozhovoru pokračovat Šaroch, na nějž prý média vyvíjela tlak od počátku kauzy.

Šaroch dále předpokládá, že zastaví trestní stíhání Andreje Babiše mladšího, které má také na starosti. „Předpokládám, že obhájce Petr Topinka podá návrh na zastavení. Takový postup není nutný, ale je standardní,“ řekl na závěr Šaroch s tím, že už potřebuje pracovat na jiných urgentních věcech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…