Státní zástupci se prý přestanou s policisty párat. Olomoucký náměstek Komár nastínil, jak to teď bude fungovat

10.06.2016 11:12

Státní zástupci v Olomouci hledají cestu, jak před dopady chystané reorganizace v policii uchrání ty nejcitlivější kauzy. V tuto chvíli jim prý jde především o případ Jany Nečasové-Nagyové a olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila. Náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár dokonce varoval, že po oslabení ÚOOZ mohou vydat závazný pokyn, podle kterého se v nejvyšších patrech policie nedozví už vůbec nic.

Státní zástupci se prý přestanou s policisty párat. Olomoucký náměstek Komár nastínil, jak to teď bude fungovat
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan dal společně se svou kolegyní z Prahy Lenkou Bradáčovou jasně najevo, že je velmi znepokojen chystanou reorganizací policie, které již definitivně padl za oběť dosavadní šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Podal rezignaci a ta byla přijata. Bleskově. Stejně rychle reaguje i sám Ištvan. Zjevně vedení policie nedůvěřuje natolik, aby ponechal v rukou policie kauzu Jany Nečasové-Nagyové a kauzu Vidkun. Podle informací pátečního deníku Právo si chce Ištvan zmíněné kauzy stáhnout k sobě do Olomouce.

Stačí jeden pokyn a ...

Faktem je, že olomoučtí státní zástupci odmítali byť jen naznačit, které kauzy si stáhnou pod svou kontrolu, ale deník má jasno. „Podle informací redakce z důvěryhodného zdroje se to však zaprvé týká dosud neskončených částí tzv. kauzy Nagyová – údajné korupce exposlanců ODS a darů pro někdejší šéfku kabinetu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) – i tzv. kmotrovské větve, kde je dosud stíhán jen někdejší náměstek pražských vrchních žalobců Libor Grygárek,“ píše.

„Druhým případem je loňská říjnová kauza s názvem Vidkun, v níž ÚOOZ obvinil šéfy olomoucké policie z vynášení i ovlivňování trestních případů, navíc se stíhání pro údajnou korupci nevyhnul ani tamní hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD),“ doplňuje redakce.

Může se také stát, že policisté na pokyn státních zástupců nebudou svým nadřízeným hlásit skoro nic. Státní zástupci mohou v tomto smyslu vydat příkaz, pakliže se obávají, aby neprosákly ven citlivé informace. Tento postup byl uplatněn např. v kauze někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Trestní řád umožňuje pánům trestního řízení, státním zástupcům, aby k tomu vydávali závazné pokyny.

„A pokud dojde k té plánované reorganizaci, tak tu důvěru, kterou jsme měli k ÚOOZ, už mít nebudeme a reálně uvažujeme o tom, že tím pokynem zavážeme vyšetřující policisty, aby neinformovali nadřízené, nevkládali ty věci do systému a komunikovali jen se státním zástupcem,“ poznamenal náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…