Staví tu pro mě klec. Nic jsem neudělal, politický proces! Babiš rázně před soudem

12.09.2022 15:15

Expremiér Andrej Babiš vypovídal hned první den soudního procesu v kauze možného dotačního podvodu na farmu Čapí hnízdo. Podle Babiše obžaloba „nemá hlavu ani patu“ a celou kauzu Babiš opakovaně označuje za mediální a politický proces. „Kdybych nevstoupil do politiky, tak bych tady nebyl,“ uvedl Babiš.

Staví tu pro mě klec. Nic jsem neudělal, politický proces! Babiš rázně před soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

V pondělí začal soud s bývalým premiérem Andrejem Babišem a tehdejší manažerkou Agrofertu Janou Mayerovou (Nagyovou) kvůli sporným dotacím na farmu Čapí hnízdo. Po obhájcích obou obžalovaných se v ostře sledovaném procesu k výpovědi dostal i Babiš.

Ten zopakoval, že jde podle něj o politický proces a kdyby nevstoupil do politiky, žádný soud by ani nebyl. „Kdybych nevstoupil do politiky, tak bych tady nebyl,“ uvedl Babiš podle informací serveru Seznam zprávy.cz. 

„Jsem stoprocentně přesvědčen, že jsem nic neudělal,“ pokračoval Babiš s tím, že původně bylo obžalováno 11 lidí a nakonec jsou před soudem jenom dva. „Tehdy jsem byl označen za organizátora, že jsem měl všechno řídit. To je nesmysl,“ pokračoval Babiš.

Obžaloba podle něj „nemá hlavu ani patu“ a státní zástupce Jaroslav Šaroch, který ji na úvod procesu přednesl, je prý pod velkým mediálním a politickým tlakem.  

„Věřím v nezávislost soudu,“ uvedl Babiš. „V té obžalobě je ale všechno špatně,“ řekl Babiš s tím, že jsou tam jasné nesmysly.

Babiš nechápe, proč ho část veřejnosti posílá do vězení. „Všichni říkají, že patřím do vězení. Já nevím proč,“ divil se Babiš, který zmínil zejména aktivity spolku Milion chvilek pro demokracii. „Dokonce pro mě tady postavili nějakou klec,“ narážel Babiš na rekvizitu, kterou si zástupci spolku přivezli před budovu soudu.

Babiš naznačil, že obnova trestního stíhání, které bylo v roce 2019 zastaveno, asi proběhlo na objednávku. „Já se ptám, proč pan státní zástupce otočil. No asi to někdo chtěl,“ uvedl Babiš. Státní žalobce Jaroslav Šaroch v roce 2019 trestní stíhání zastavil, ale vrchní státní zástupce Pavel Zeman Šarochovi případ vrátil a ten po nových zjištěních a výpovědích svědků včetně Andreje Babiše ml. poslal případ před soud.

„Obžaloba stojí na domněnkách. Žádná škoda nevznikla,“ dodal Babiš s tím, že nebude odpovídat na otázky soudu a žalobce, protože nechce ovlivňovat některé svědky, kteří proces sledují v médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…