Štěch v televizi: Nové vládě už nic nestojí v cestě. Ani Zemanovy výhrady

09.01.2014 22:41

Prezident Miloš Zeman dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že během příštích dní jmenuje premiérem šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku. „Takový přístup jsem očekával, jiný být ani nemohl,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch.

Štěch v televizi: Nové vládě už nic nestojí v cestě. Ani Zemanovy výhrady
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Zeman svá slova odůvodnil tím, že Sobotka splnil všechny podmínky, které mu zadal. Podle Štěcha se jednalo o získání podpory v Poslanecké sněmovně, sepsání a předložení koaliční smlouvy a vytvoření seznamu ministrů budoucí vlády.

Povinnost, aby každý z navrhovaných ministrů měl lustrační osvědčení, dle jeho slov tedy v podmínkách nefigurovala. „Znám řadu právníků, kteří tvrdí, že lustrační osvědčení být nemusí. Myslím si tedy, že se Andrej Babiš stane ministrem i přesto, že ho nemá,“ očekává Štěch.

Zeman v rozhovoru připomněl, že má výhrady k některým kandidátům na ministry. Zveřejnit je chce i se zdůvodněním na páteční tiskové konferenci. „Jsou to výhrady, které nepokládám za nepodstatné," uvedl prezident na otázku, zda by kvůli svým námitkám některého z kandidátů ministrem nejmenoval.

Za své ministry zodpovídá premiér

Štěch je však přesvědčený, že tyto výhrady nebudou natolik závažné, aby kandidátům na ministry zabránily usednout do ministerských křesel. „Na společném obědě se Zemanem to vyznělo tak, že podle prezidenta nejsou žádné překážky pro vznik nové vlády,“ prozradil předseda Senátu.

Ústava navíc prý hovoří jasně – o ministrech rozhoduje předseda vlády, který pak za jejich činnost nese i odpovědnost. Prezident tak dle jeho mínění může sice vyjádřit nelibost či nesouhlas, ale veškeré diskuze o tom, že by mohl cokoliv změnit, jsou de facto zbytečné. „Věřím, že náš cíl už je na dosah," dodal s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…