Štědrý ministr Bárta rozdával desítky tisíc na odměnách

24.08.2011 10:23

Se slzami v očích musí úředníci ministerstva dopravy vzpomínat na období, kdy resortu vládl Vít Bárta. Štědrý nadřízený se totiž nezdráhal vypisovat jim statisícové odměny. Tu rekordní ve výši 320 tisíc korun Bárta podepsal hned po svém nástupu do funkce loni v červenci. Ještě tentýž měsíc si pak další dva úředníci přilepšili o 140 a 125 tisíc korun. Informaci přinesl server iHned.cz.

Štědrý ministr Bárta rozdával desítky tisíc na odměnách
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Podle Bárty tak však musel vyplatit úředníky, které předchozí vedení propustilo bez odstupného na základě okamžitého zrušení smlouvy. Proč jsou mezi jednotlivými částkami takové rozdíly však Bárta vysvětlit nedokázal.


V listopadu Bárta rozdal ještě dvě odměny po 150 tisících korunách a čtyři ve výši 100 tisíc. A v následujících měsících si někteří úředníci přišli ještě na další stotisícové bonusy. Za co přesně Bárta pohádkové odměny vypisoval s přitom veřejnost nikdy nedozví.


Na nehorázné odměny je soud krátký. Pomůže dohoda ministerstva vnitra?


Praxe rozdávání vysokých odměn a jejich následného velmi obecného odůvodnění je mezi ministerskými úředníky rozšířená. A to i přesto, že utajování odměn zakázal Nejvyšší správní soud.


Nápravu slibuje úterní dohoda státních institucí v čele s ministerstvem vnitra. Podle Kubiceho resortu by úřady měly poskytovat informace o platech a odměnách zaměstnanců v důležitých funkcích. S jejich zveřejňováním souhlasí i Úřad pro ochranu osobních údajů, který mu dosud bránil.

 

Čtěte také:

Je to absurdní, odmítá enormní odměny za své éry Pecina 

Radku Johne, kde jsi? Lidi zajímá, proč úředník bral 263 tisíc měsíčně 

Tejc: Odmítání vlády zveřejnit platy úředníků a náměstků je neobhajitelné 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…