Stejně dáme Ukrajině víc zbraní. Ať to v Polsku bylo jakkoliv, zní závěr

16.11.2022 9:45

Ať už dojde vyšetřování výbuchu v polském Przewodówě k jakémukoli závěru, bude podle některých analytiků – i přes možnost, že by šlo o dopad ukrajinské rakety mířící na přilétající ruskou – bráno v potaz, že by k incidentu vůbec nedošlo, kdyby Rusko Ukrajinu nenapadlo, a z události může vzejít nová vlna podpory pro Ukrajinu. „Je pravděpodobné, že se země NATO budou snažit urychlit dodávky protiraketové obrany na Ukrajinu,“ míní analytik Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) Mick Ryan. Míní, že Kyjev brzy může díky posílení obrany Polska od Varšavy očekávat i další výzbroj.

Stejně dáme Ukrajině víc zbraní. Ať to v Polsku bylo jakkoliv, zní závěr
Foto: Screen: Twitter
Popisek: Výbuch v polském městě Przewodów.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Generálmajor australské armády ve výslužbě a analytik působící v Centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) Mick Ryan se ve své analýze podivil, proč by někdo vedl útok na „malou osadu“ v Polsku. „Jednalo se o akt ohromné ruské idiocie, kdy bylo cílem útoku Polsko? Nebo se jednalo o nehodu, chybu v plánování či zacílení?“ tázal se.

Ještě před zveřejněním informací o možném pádu raket ukrajinských sil, vystřelené v reakci na ruské ostřelování, upozornil, že mohlo jít právě „o důsledek zachycení rakety, která dopadla západně od zamýšleného cíle“.

„Je třeba urychleně určit zdroj těchto raket, včetně podrobného vyhodnocení částí raket, aby bylo možné informovat o reakci Polska a NATO,“ zdůraznil nutnost bližšího šetření události.

Že mohli raketu vypálit Ukrajinci na přilétající ruskou, uvedli podle agentury AP tři američtí představitelé. Přestože obě země popírají, že jde o jejich raketu, je tak podle agentury AP možné, že do incidentu bylo zapojeno jak Rusko, tak Ukrajina a trosky na místě pocházejí z ukrajinské rakety.

Nejmenovaný vojenský představitel NATO pro americkou CNN řekl, že NATO o původu rakety informace má. „Informace o stopách (rakety) na radarech byly poskytnuty NATO a Polsku,“ uvedl.

Ryan předpokládá, že se nyní „bude hledat taková odpověď Rusku, která by výrazně neeskalovala válku, ale zároveň vyslala Rusku jasný signál, že další podobné útoky mohou vést pouze k větší reakci NATO“.

„Některé akce vyplývající z tohoto útoku jsou pravděpodobnější než jiné. Je pravděpodobné, že se země NATO budou snažit urychlit dodávky protiraketové obrany na Ukrajinu, vzhledem k tomu, že v posledních hodinách došlo na Ukrajině ke 100 útokům,“ predikuje, co nyní bude odpovědí na incident zaviněný ruským ostřelováním Ukrajiny.

Ať už dojde vyšetřování k jakémukoli závěru, bude podle něj bráno v potaz, že bez ohledu na to, čí to byla raketa, by tam nedopadla, kdyby Rusko Ukrajinu nenapadlo. „Je však nepravděpodobné, že by to NATO (nebo Rusko) chtělo využít jako záminku k rozšíření války,“ podotknul.

Očekává, že je pravděpodobné, že dojde k posílení protivzdušné obrany podél východních hranic NATO, včetně Polska a pobaltských států, a důsledkem bude, že Polsko bude moci ještě více posílit svou vojenskou pomoc, včetně většího množství dělostřelectva a obrněných vozidel či postavení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského při jeho vyjednávání o mírovém uspořádání.

Že by na dopadu rakety, který má příčinu v ruském ostřelování země, mohla v důsledku získat Ukrajina lepší obranu, míní i politický komentátor Fox News Will Cain.

„Nyní se objevily zprávy, že Polsko se místo článku 5 bude snažit uplatnit článek 4. To by jim dalo pravomoc požádat NATO, aby se spojilo a poskytlo Ukrajině větší podporu, více peněz, možná i leteckou a protivzdušnou sílu nad Ukrajinou a vlastně Bílý dům dnes požádal Kongres o dalších 37 miliard dolarů a samozřejmě je pro Ukrajinu dostane,“ řekl.

Na sociálních sítích se také šíří spekulace, že dopad rakety souvisí s nedalekým ruským ostřelováním ukrajinské energetické sítě, jelikož oblastí dopadu prochází elektrické vedení spojující Ukrajinu se sítí EU. „Ruské rakety zasáhly polský Przewódow přímo na elektrickém vedení, které spojuje EU s Ukrajinou, v blízkosti Dobrotvirské elektrárny na Ukrajině, důležitého energetického uzlu,“ napsal někdejší ředitel kyjevské pobočky ekologické Nadace Heinricha Bölla Sergej Sumlenny.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan míní, že šlo zřejmě o technickou chybu a není prý jasné, zdali šlo skutečně o raketu ruské výroby. „Setkal jsem se s německým kancléřem Olafem Scholzem. Panuje všeobecný dojem, že tato raketa není ruské výroby a takové prohlášení otevírá cestu k určitým skutečnostem, takže bychom neměli trvat na tom, že tato raketa byla odpálena z Ruska. Byla by to provokace,“ uveřejnil Erdogan podle The Guardianu během summitu G20 s tím, že „mír lze nastolit pouze prostřednictvím dialogu“

Německý kancléř Olaf Scholz dle DW prohlásil, že roste konsenzus, který považuje ruskou válku proti Ukrajině za nepřijatelnou a zdůraznil nutnost nepoužití jaderných zbraní.

Podle německého kancléře je i nyní nutné s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat, aby se nalezlo řešení, jak válku proti Ukrajině ukončit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…