Stejně vám to Řecko zbankrotuje. A ještě se Evropa rozhádá, tuší známý publicista Tomský

16.07.2015 21:10

Řecko čekají ještě větší nezaměstnanost, radikalizace, politická nestabilita a nakonec bankrot. Tak vidí budoucnost nevelké balkánské země politolog Alexander Tomský, jehož zamyšlení nad závěry sedmnáctihodinového jednání politiků eurozóny a politiků Řecka zveřejnily dnešní Hospodářské noviny. Text vyšel také na Tomského blogu na serveru Aktuálně.cz.

Stejně vám to Řecko zbankrotuje. A ještě se Evropa rozhádá, tuší známý publicista Tomský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Podle Tomského se už zdálo, že se Němci neobávají řeckého odchodu z eurozóny. Že už neplatí, jak tolikrát opakovala německá kancléřka, že padne-li euro, padne i Evropa a že dokonce charitativně Řecku s řízeným bankrotem pomohou.

Jenže nakonec převládl názor jižních zemí vedených Francií. „Okamžitý odpis ztrát by je relativně poškodil více než severní státy a riziko, že se dostanou pod tlak finančních trhů, je zvláště pro Itálii (státní dluh 130 % DPH) zřejmě příliš riskantní,“ uvedl Tomský s tím, že ještě nikdy nebyl politický rozkol mezi severem a jihem Evropy tak zjevný.

Všichni vědí, že jde jen o tříletý odklad a o další ztracené peníze

Podle politologa v tomto případě kapitulovali Němci i Řekové. Nespokojeni jsou prý ale i seveřané, kteří musejí procpat parlamentem další monumentální půjčku nesolventnímu dlužníkovi. „A kdoví, jestli se to v Lotyšsku a Finsku podaří. Všichni vědí, že jde jen o tříletý odklad a další ztracené finance,“ píše Tomský.

Podle něj je téměř jisté, že třetí „záchranný balík“ dopadne jako dva předchozí a nová půjčka je naprosto ztracena. „Konsolidace rozpočtu je v deflaci těžce poškozeného hospodářství v první fázi zhoubná. Řecko čekají ještě větší nezaměstnanost, radikalizace, politická nestabilita a nakonec bankrot,“ předpokládá Tomský.

„Už i eurooptimisté, tak jako německá kancléřka, vědí, že fiskální vládu eurozóně neprosadí, ale nevědí, jak z pasti eura a vlastních voličů. Porazily je korupční hospodaření malého Řecka a nesmyslná architektura společné měny,“ uzavírá politolog Alexander Tomský své zamyšlení.

Celý text je ZDE

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…