Stěrač u auta, Koudelkův počítač. Blažek si vzrušeně povídal s Drtinovou o amnestii

07.05.2013 8:02

Spor o autorství novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause pokračuje. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka je už načase, aby si "lidé, kteří tvrdí různé věci, sedli dohromady a vedli debatu," řekl v pořadu České televize Události, komentáře. Přestřelka kolem amnestie ho prý už nebaví a je třeba tuto věc vyjasnit ve vzájemné konfrontaci.

Stěrač u auta, Koudelkův počítač. Blažek si vzrušeně povídal s Drtinovou o amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Do sporu o to, kdo lednovou amnestii připravil, vstoupil i prezident Miloš Zeman. Prohlásil, že jedním z otců kritizovaného bodu, který zastavil dlouhotrvající spory, je Pavel Hasenkopf, bývalý poradce Václava Klause. Dokazovat to má e-mailová korespondence mezi bývalým tajemníkem prezidenta Ladislavem Jaklem a právě Hasenkopfem. Ten to ale odmítá a za pravého autora označuje státního zástupce Zdeňka Koudelku, který působí i na Ministerstvu spravedlnosti. Text, který se stal základem konečné verze druhého článku amnestie - abolice, byl prý odeslán právě z jeho počítače na ministerstvu.

Zdeněk Koudelka vydal prohlášení, že s amnestií souhlasí, ale článek, který zastavuje táhnoucí se kauzy, nepsal. Připustil ale, že svůj návrh amnestie v roce 2012 poslal. Podle exprezidenta Klause je pátrání po autorech zbytečné, sám se označuje za autora a toho, kdo nese odpovědnost. Nepopírá, že se radil s blízkými spolupracovníky.

Schůzka na ministerstvu

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Pavel Blažek, který byl hostem pořadu Události, komentáře ČT, prohlásil, že už ho "poletování od jednostranných prohlášení nebaví" a věc si podle něj žádá konfrontaci. Rozhodl se proto pozvat na úterní odpoledne Koudelku i Hasenkopfa a novináře na ministerstvo. Sám se odmítá do přestřelky zapojit a spekulovat o tom, kdo je nebo není autorem aboličního článku.

Blažek byl ve svém projevu často emocionální, ale příliš faktů nesdělil. Moderátorka Daniela Drtinová mu musela ostrým tónem připomínat, že přišel do diskusního pořadu a nemůže si veškeré informace nechat až na avizovanou schůzku na ministerstvu, která by měla proběhnout veřejně a před zraky novinářů.

Vymyslel to Klaus. Napsat to mohla i sekretářka

Ministr Blažek opakovaně prohlásil, že z Ministerstva spravedlnosti žádný článek amnestie nepochází. Zároveň prý Koudelkovi věří, že se na aboliční části amnestie nepodílel. Celá záležitost podle něj s jeho resortem nemá vůbec nic společného. Autorem amnestie je Václav Klaus a to je prý konečně třeba pochopit. Jde podle něj o ideu, kterou vymyslel Klaus.

Kdo napsal abolici, ministr neví. Podle něj tento článek mohl napsat kdokoli. "Prosím vás, větu 'Zastavuje se trestní řízení' a teď tam ty roky... Jestli to napsala sekretářka na Pražském hradě nebo někdo jiný, je úplně jedno, protože ta věta je ve všech amnestiích," řekl Blažek.

"Na to přece nepotřebujete právníka. To je to stejné, jestli já potřebuju na výměnu stěračů automechanika. No nepotřebuju," dokončil Blažek své přirovnání.

Právník Pavel Hasenkopf prohlásil, že jednu z verzí amnestie psal Zdeněk Koudelka na ministerském počítači se svým jménem od 12. září. Blažek toto okamžitě popřel a argumentuje tím, že Koudelka má na úřadu svůj počítač až od března tohoto roku. Návrh amnestie podle ministra v žádném případě nevznikala na ministerském počítači. Ať už se jedná o aboliční článek nebo zbytek textu. Blažek ale nepopírá, že o amnestii se na Hradě hovořilo už několik let a Zdeněk Koudelka poskytoval exprezidentovi konzultace. Ministerstvo Klausovi pouze na jeho žádost poskytlo určitá čísla a tabulky s počty odsouzených.

Vymyslel to Klaus, vypracovali to "účetní"

Pavel Hasenkopf má ale dle svých slov další důkazy, mezi nimi i textové zprávy přímo od Zdeňka Koudelky, které mají dokazovat jeho spoluautorství. "Já se pravdy nebojím, ať pan Hasenkopf přijde a vyříkáme si to, zase tak horké to nebude," dodal k tomu Blažek.

Ministr trvá na tom, že aboliční článek amnestie na tisíc procent vymyslel Václav Klaus a je jedno, kdo se na něm spolupodílel. Blažek citoval i bývalého prezidenta Václava Havla, který řekl, že "existuje politické zadání pro účetní". A právě tady se podle ministra řeší dva účetní - právníci. A je jedno, jestli jich nakonec bylo třeba deset. Určitě se to prý ale netýká nikoho na ministerstvu, zopakoval a znovu pozval Hasenkopfa na jednání na Ministerstvo spravedlnosti, kde by se celá věc měla vyjasnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…