Štětina: Nacisti? Jejich vůdce mi řekl, že nejsou

18.05.2022 16:30 | Ze sítí

Více než 250 ukrajinských bojovníků, mimo jiné i z obávaného pluku Azov se po týdnech odporu vzdalo ruským silám v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Zranění a vyčerpaní vojáci byli autobusy odvezeni do míst ovládaných ruskými silami. Prezident Vladimir Putin se prý osobně zaručil, že s vojáky bude zacházeno podle mezinárodních standardů. Právě pluk Azov je ale ruskou propagandou označován za nacisty, což vyvrací například bývalý válečný reportér a europoslanec Jaromír Štětina, který se v březnu setkal s velitelem pluku Azov Andrijem Bileckým.

Štětina: Nacisti? Jejich vůdce mi řekl, že nejsou
Foto: Repro twitter
Popisek: Jaromír Štětina s velitelem pluku Azov Andrijem Biletskym

Ukrajinské síly definitivně vzdaly boj o Mariupol, kde se v ocelárně Azovstal drtivým útokům bránily poslední stovky vojáků, zejména z pluku Azov. Více než 250 vojáků bylo autobusy odvezeno do Ruskem držených měst Novoazovsk a Olenivka, kde budou podle Moskvy ošetřeni zranění bojovníci.

Co bude s bojovníky dál, není jasné. Kreml podle agentury Reuters uvedl, že Vladimir Putin se osobně zaručil, že se zajatci bude zacházeno podle mezinárodního práva. Agentura TASS uvedla, že ruský výbor plánuje vyslechnout vojáky v rámci vyšetřování „zločinů ukrajinského režimu“.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že cílem Kyjeva je dohodnout výměnu zajatců za zraněné, jakmile se jejich stav stabilizuje, ale ani jedna strana nezveřejnila podmínky žádné konkrétní dohody.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…