Štětina: Nacisti? Jejich vůdce mi řekl, že nejsou

18.05.2022 16:30 | Ze sítí

Více než 250 ukrajinských bojovníků, mimo jiné i z obávaného pluku Azov se po týdnech odporu vzdalo ruským silám v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Zranění a vyčerpaní vojáci byli autobusy odvezeni do míst ovládaných ruskými silami. Prezident Vladimir Putin se prý osobně zaručil, že s vojáky bude zacházeno podle mezinárodních standardů. Právě pluk Azov je ale ruskou propagandou označován za nacisty, což vyvrací například bývalý válečný reportér a europoslanec Jaromír Štětina, který se v březnu setkal s velitelem pluku Azov Andrijem Bileckým.

Štětina: Nacisti? Jejich vůdce mi řekl, že nejsou
Foto: Repro twitter
Popisek: Jaromír Štětina s velitelem pluku Azov Andrijem Biletskym

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35899 lidí
Ukrajinské síly definitivně vzdaly boj o Mariupol, kde se v ocelárně Azovstal drtivým útokům bránily poslední stovky vojáků, zejména z pluku Azov. Více než 250 vojáků bylo autobusy odvezeno do Ruskem držených měst Novoazovsk a Olenivka, kde budou podle Moskvy ošetřeni zranění bojovníci.

Co bude s bojovníky dál, není jasné. Kreml podle agentury Reuters uvedl, že Vladimir Putin se osobně zaručil, že se zajatci bude zacházeno podle mezinárodního práva. Agentura TASS uvedla, že ruský výbor plánuje vyslechnout vojáky v rámci vyšetřování „zločinů ukrajinského režimu“.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že cílem Kyjeva je dohodnout výměnu zajatců za zraněné, jakmile se jejich stav stabilizuje, ale ani jedna strana nezveřejnila podmínky žádné konkrétní dohody.

Vysoce postavení ruští zákonodárci se ale prý vyslovili proti jakékoli výměně zajatců. „Nacističtí zločinci by neměli být vyměňováni,“ prohlásil předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. Zákonodárce Leonid Sluckij, jeden z ruských vyjednavačů v rozhovorech s Ukrajinou, označil evakuované bojovníky za „zvířata v lidské podobě“ a řekl, že by měli být popraveni.

Úplné dobytí Mariupolu je největším ruským vítězstvím od 24. února, kdy Rusko zahájilo tzv. speciální vojenskou operaci. Přístav však leží v troskách a Ukrajina se domnívá, že pod několikaměsíčním ruským bombardováním zahynuly desítky tisíc lidí.

Organizace spojených národů a Červený kříž tvrdí, že skutečný počet mrtvých při obléhání Mariupolu ještě není spočítán, ale je jisté, že jde o nejhorší evropský konflikt od války v Čečensku a na Balkáně v 90. letech.

Právě pluk Azov byl podle ruské propagandy hlavní silou ukrajinských nacistů, a není proto jasné, jak se zajatými vojáky naloží. Fámy o tom, že se jedná o nacisty, ale vyvrací například český válečný reportér Jaromír Štětina.

„K diskusím o batalionu Azov: s velitelem batalionu Azov Bileckým jsem se setkal dvakrát v Mariupolu. Kreml o něm říká, ze je nacista. Není. Natolik mám rozpoznávací schopnost, abych nepřijímal putinské pomluvy,“ napsal Štětina v březnu na svém twitteru.

„Před časem jsem v Mariupolu obědval s velitelem Azovu Bileckým. Neshledal jsem na něm nic nacistického ani tálibánského,“ zopakoval v jiném příspěvku.

„V Mariupolu s velitelem praporu Azov Bileckým. Statečně brání Mariupol před ruskou armádou,“ přidal Štětina i společnou fotografii.

Štětina také vysvětlil význam barev a znaku pluku Azov, který připomíná nacistickou svastiku. „Symboly. Symboly praporu jsou žlutá vlajka s černým heraldickým znamením vlčí hák. Podle vyjádření praporu Azov je znak spojením latinkových písmen I a N, čímž odkazuje na ukrajinské sousloví idea nacii, tedy národní myšlenka,“ vysvětluje Štětina.

Jaromír Štětina s insigniemi praporu Azov:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …