Stohoven? Ztohoven? Zhotoven? Cože? V Praze začal boj. Francouzi chtějí obří kšeft. Jenže asi chybovali...

13.11.2019 13:46

V průběhu minulých týdnů se na Facebooku objevil záhadný spolek ZHOTOVEN. Pozor, nejedná se o známé aktivisty, kteří prosluli červenými trenkami Miloše Zemana, ti mají název velmi podobný, ZTOHOVEN, a nový spolek se zjevně snaží parazitovat na názvu. Navíc i logo mají podobné. Tento nově vzniklý spolek ZHOTOVEN o sobě prohlašuje:

Stohoven? Ztohoven? Zhotoven? Cože? V Praze začal boj. Francouzi chtějí obří kšeft. Jenže asi chybovali...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Jsme přátelé, spolužáci a umělci z Akademie výtvarných umění v Praze. Naše práce je individuální, kreativní a hlavně apolitická. Máme a měli jsme své vzory. Baví nás práce Adam Gebrian a jeho popularizace architektury. Baví nás David Černý a jeho nápadité projekty. Baví nás další, kteří tvoří, kteří jsou umělci, kteří chápají význam veřejného prostoru a města jako takového“.

Spousta komentářů, které se na facebookové stránce ZHOTOVEN objevují, se samozřejmě buď podivují parazitující podobnosti se známou skupinou ZTOHOVEN anebo vyzývají aspoň někoho ze členů skupiny k odhalení svojí identity. Dále se příspěvky line jako červená nit údiv nad tím, kdo skupinu financuje, když se upoutávky na ZHOTOVEN objevují jako placená reklama.  A to je u „skupiny kamarádů z architektury“ opravdu velmi neobvyklá věc. Další záhadnou věcí je, že se tato parta kamarádů, dle svých příspěvků, zajímá prakticky pouze o jediné - znevěrohodnit snahu města o soutěž na nový mobiliář.

Mezi příspěvky objevily i spekulace, že za ZHOTOVEN stojí francouzská společnost JCDecaux, tedy ta samá společnost, která nyní stojí před soudem, spolu se svým zaměstnancem Tomášem Tenzerem, za  korupční jednání. Důvodem spekulací o účasti JCDecaux na projektu ZHOTOVEN je zejména skutečnost, že konec smlouvy mezi městem Prahou a JCDecaux v roce 2021 se neúprosně blíží,  a s tímto blížícím se koncem také roste aktivita  JCDecaux směrem k torpédování výběrového řízení na provozovatele městského mobiliáře. Protože jakékoliv oddálení výběrového řízení na nového provozovatele mobiliáře znamená pro JCdecaux prodloužení pohádkových zisků ze stávající smlouvy s městem.

„Působíte na mě velmi nevěrohodně, parazitujete na jménu umělecké skupiny Ztohoven a skrz placenou reklamu předkládáte vám (komerčně) vyhovující názory. Není jasné, čí zájmy prosazujete, kdo za reklamou stojí."

Spekulace o tom, že ZHOTOVEN se rovná JCDecaux, nabraly na síle tak, že se je svým příspěvkem na stránce ZHOTOVEN pokusil vyvrátit i mluvčí JCDecaux, Jiří Chvojka, který konstatoval, že by o takové aktivitě JCDecaux musel vědět. Jenomže lidé v JCDecaux se zjevně špatně domluvili, protože na jiném místě facebookové diskuze se ke skupině ZHOTOVEN opravdu přihlásilo JCDecaux ústy svého finančního ředitele Bohumila Chomáta.

 

Co k tomu dodat? Poté, co se ukázala neplatnost smlouvy JCDecaux s Dopravním podnikem hlavního města Prahy a JCDecaux tak o tuto smlouvu přišlo a po trestním stíhání, kterému tato společnost aktuálně čelí před soudem, by ukončení smlouvy na městský mobiliář znamenalo velmi pravděpodobně krach české pobočky společnosti JCDecaux. Důvodem je skutečnost, že smlouva s městem na mobiliář je prakticky poslední větší aktivitou JCDecaux v České republice. Podle zákulisních informací se v JCDecaux po ukončení smlouvy s Dopravním podnikem ve velkém rozdávají výpovědi náhle přebytečným zaměstnancům. 

Facebookovou stránku ZHOTOVEN najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…