Stojící tramvaje, lidé bez chleba... Viroložka bije na poplach. Fiala si neuvědomuje vážnost situace!

25.12.2021 8:41

Členka MeSES a vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty UK Ruth Tachezy popsala, co může do Česka přijít s covidovou variantou omikron. „Je to typická záležitost, kdy se v pandemiích obáváme, že se rozvrátí celá infrastruktura. Zatím všichni mluví jen o nemocnicích, ale může se klidně stát, že nebude mít kdo řídit tramvaj, nebude mít kdo péct chleba,“ varovala. Tachezy se obává, že vláda Petra Fialy (ODS) si neuvědomuje závažnost situace.

Stojící tramvaje, lidé bez chleba... Viroložka bije na poplach. Fiala si neuvědomuje vážnost situace!
Foto: Screen DVTV
Popisek: Viroložka Ruth Tachezy v DVTV

Viroložka Ruth Tachezy v rozhovoru pro server iDNES.cz uvedla, že varianta covidu omikron je nebezpečná hned ze tří důvodů. Šíří se rychleji a množí se intenzivněji než předchozí covidové mutace, ale navíc umí částečně obejít ochranu získanou očkováním i předchozím proděláním nemoci.

„Např. u vakcíny Pfizer udávají, že po pěti měsících klesá ochrana proti tomu omikronu až na 35 procent z nějakých původně 90 procent. My víme, samozřejmě, že s časem a věkem ochrana klesá, ale proti tomu omikronu je to ještě daleko větší číslo. Ale samozřejmě, že každé očkování a každé prodělání nemoci snižuje možnost závažného průběhu nemoci. Jsme o mnoho dál, než jsme byli před rokem, nicméně právě ta rychlost toho šíření způsobí, že až uvidíme ten nárůst v nemocnicích, tak už zase bude nakaženo velké množství lidí,“ upozornila Tachezy.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
„Je to typická záležitost, kdy se v pandemiích obáváme, že se rozvrátí celá infrastruktura. Zatím všichni mluví jen o nemocnicích, ale může se klidně stát, že nebude mít kdo řídit tramvaj. nebude mít kdo péct chleba a prostě to může trvat jen krátkou dobu, kdy tu nastane peak nemocných. Nemusí lidé umírat, ale bude to mít závažný vliv na chod společnosti,“ pokračovala Tachezy.

Viroložka má za to, že si vláda Petra Fialy možná neuvědomuje, co se opravdu děje. Pokud se až po Vánocích rozhodne přijmout nějaká opatření, tak už bude pozdě. Končit v tuto chvíli s nouzovým stavem nepovažuje za rozumné, protože se obává, že bez jasných vládních nařízení lidé své vánoční a silvestrovské aktivity jen tak neomezí. Tady by měl stát převzít zodpovědnost a ta opatření přijmout,“ zdůraznila. Všechny státy okolo nás zpřísňují opatření, přestože před tím rozvolňovali a já nevím, proč bychom měli postupovat jinak,“ dodala ještě.

Pár slov věnovala i povinnému očkování. Původně nebyla jeho zastánkyní, neboť se bála, že by z nemocnic odešli tolik potřební zdravotníci a prý obecně nerada něco nařizuje, ale teď už se posunula k tomu, že povinné očkování podporuje, protože má za to, že s covidem budeme žít ještě nějaký čas a očkování pomůže k tomu, aby se vše dalo zvládnout.

Covid pozitivní lidé by se měli zajímat o možnost podání monoklonálních protilátek, protože ty zachraňují život. Pokud jsou podány včas. „Ve chvíli, kdy se člověk dostane do vážného stavu, tak nemáme takové léky, abychom zaručili, že ten člověk určitě přežije,“ upozornila.

Lidé by se podle ní měli vyhýbat hromadným akcím, nosit respirátory a udržovat rozestupy. A pokud se lidé před návštěvou příbuzných nedostanou na PCR test, měli by si udělat alespoň antigenní test. Ale až těsně před návštěvou, protože zvláště u antigenních testů platí, že je jejich časová platnost omezená na nějakých 24 hodin.

„Byla bych ráda, aby lidé pochopili, že i když to stát nenařídí, což je ta nejhorší varianta, která by se mohla stát, pokud stát neudělá žádná opatření, tak je to situace, která je opravdu vážná. Nová vláda ve mně vzbuzuje spíše obavy. Členové vlády, ještě než se dostali do této vlády, tak v rámci opozice nebyly úplně přesvědčivé jejich kroky a komentáře. Často kritizovali, ale nepřišli s konkrétním doporučením. A nemám pocit, že by byli připraveni a nevím, jestli úplně chápou vážnost situace, která může nastat. Nejsem úplně klidná,“ pravila Tachezy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…