Stoka z brněnského ANO? Hlavně městské firmy, píší noviny

08.09.2020 10:05

Kauza Stoka, ve které hraje nejdůležitější roli dnes již bývalý člen Babišova hnutí Jiří Švachula, má rovinu, o které se příliš nemluví a přitom je to rovina zásadní. Organizovaná skupina kolem bývalého místostarosty městské části Brno - střed za hnutí ANO Jiřího Švachuly podle informací deníku Právo vedle korupce spojené se zakázkami pro podnikatele ovlivňovala především dění v městských firmách.

Stoka z brněnského ANO? Hlavně městské firmy, píší noviny
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

O kauze Stoka se dosud mluvilo především jako o korupční kauze, ve které museli podnikatelé lidem ze skupiny vedené podle státních zástupců Jiřím Švachulou dát tzv. všimné v podobě 10, 8 či např. 6 % z ceny zakázky. Pak měli šanci, že příslušnou zakázku městské části získá právě jejich firma.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí

Jenže podle vyšetřovatelů byla tohle jen část práce organizované skupiny. Pro Švachulu a spol. prý bylo důležitější ovlivňovat situaci v městských firmách, protože tam se točí podstatně větší peníze. Z listin, které má deník k dispozici prý vyplývá, že např. Teplárny Brno zadaly v letech 2016 až 2018 dvěma firmám namočeným do Stoky zakázky za 100 milionů korun. V souvislosti z Teplárnami Brno se mluví o Jiřím Faltýnkovi z ANO, který má momentálně pozastavené členství ve straně. Jde o syna předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Jiří Faltýnek ve zmíněných teplárnách působil v různých pozicích asi 5 let.

Pod klíčovými smlouvami ale není podepsán Faltýnek mladší, nýbrž stávající náměstek brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) Petr Hladík (KDU-ČSL), bývalý předseda představenstva Tepláren Brno.

„Korupce v tomto případě dosahuje masivních rozměrů a dává nahlédnout do nejvyšší úrovně realizace korupční činnosti, byť v tomto případě jde o pouhý fragmentární náhled do tohoto prostoru a hlavní organizátoři či pachatelé této trestné činnosti, kromě Jiřího Švachuly a Ivana Trunečky (dalšího z obviněných), nejsou mezi obviněními,“ uvedli žalobci.

Obžaloba, se kterou se deník seznámil, ukazuje vedle Švachuly např. na stavební firmy MOTeC nebo MTc-stav.  

Sám Hladík se odmítá ke kauze vyjádřit s tím, že smlouvy, pod nimiž je podepsán, byly administrovány pracovníky společnosti. Teplárny Brno prohlašují, že všechny zakázky byly přiděleny transparentní cestou a nevznikla jim žádná škoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…