Stop kamionům. Demonstrace v Uhříněvsi způsobila za tři minuty dopravní kolaps

15.08.2016 16:21

Smrad, hluk, okamžitá dopravní zácpa a kroucení hlavou. To všechno provázelo komorní demonstraci Iniciativy za dostavbu Pražského okruhu Stop kamionům. Její účastníci zastavili provoz v Uhříněvsi na pouhé tři minuty, což vedlo k takřka bezprostřednímu dopravnímu kolapsu.

Stop kamionům. Demonstrace v Uhříněvsi způsobila za tři minuty dopravní kolaps
Foto: archiv strany
Popisek: Petr Sýkora, politická strana JMND Jižní Město náš domov

Stop kamionům je iniciativa založená zastupitelem Prahy 11 a dlouholetým obyvatelem Jižního města Petrem Sýkorou. Ten před nedávnem přišel za premiérem Bohuslavem Sobotkou s petičním archem, který obsahoval 2500 podpisů lidí, jež si přejí dostavbu pražského okruhu.

A právě na nutnost pražského okruhu chtěl upozornit skrze pondělní setkání v Uhříněvsi, jejímž centrem denně projede obrovské množství nejen osobních aut, ale i kamionů, a místní se údajně bojí pouštět děti ven kvůli zhoršené kvalitě ovzduší, nadměrnému hluku i takřka nemožnému přecházení přes přechody v obci.

Na místě se sešlo zhruba 30 lidí, kteří od organizátorů dostali roušky a transparenty s textem „Hluk nás zabíjí“, či „Máme právo na čistý vzduch“, a za vydatné přítomnosti médií se jali chodit dokola po přechodu. Mezi účastníky bylo několik důchodců, jeden cyklista a rodiny s dětmi. A stačily jen tři minuty chůze po přechodu, aby vznikla obrovská fronta aut na obě strany. Podle Sýkorova odhadu až do Říčan.

Celé akci vyjádřil podporu náměstek primátorky hl.m. Prahy pro dopravu Petr Dolínek, který se však nakonec nedostavil. „Asi má důležitější věci na práci,“ konstatoval Sýkora. Za to se na průběh demonstrace přišel podívat starosta Prahy 22 Martin Turnovský.

Demonstrace proběhla bez nejmenších komplikací a dokonce i někteří z projíždějících řidičů s úsměvem mávali na její účastníky a vyjadřovali jim podporu. Troubení se ozývalo pouze z osobních vozidel, jejichž řidiči zřejmě nedohlédli na obsazený přechod.

Z přilehlé autobusové zastávky celou akci sledovala jedna místní obyvatelka, která s jejím provedením důrazně nesouhlasila. Zastávala se řidičů kamionů, kterým podle jejích slov opravdu nezbývá než jezdit skrze Uhříněves a upozorňovala, že zablokováním jednoho přechodu aktivisté ničeho nedosáhnou.

„Když se jim to nelíbí, tak se sem neměli stěhovat, naplaveniny,“ uvedla s tím, že problém s Pražským okruhem se řeší již přinejmenším posledních 30 let a že k jeho zdárnému konci je třeba pravděpodobně vyvlastnit některé pozemky, což zřejmě ještě dalších 20 let potrvá. Po chvíli však kvapně odešla.

A půl hodiny po začátku akce bylo parkoviště, na kterém se všichni sešli, o poznání klidnější a z původních zhruba 30 účastníků již zbylo jen několik málo důchodců, Sýkora, který byl vděčný za velmi štědré mediální pokrytí, a k tomu všudypřítomný hluk a smrad projíždějících aut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …