Stoupenci Putina vyšli v malém počtu do ulic. Policie jednala okamžitě

26.02.2022 13:57

Pražští policisté v sobotu zadrželi dva lidi při demonstraci na podporu Ruska, která se konala před ruským velvyslanectvím. Nejvyšší státní zastupitelství už dříve upozornilo, že veřejné schvalování útoku na Ukrajinu může byt posuzováno jako trestný čin. Jedním ze zatčených je „antivaxer“ Jiří Černohorský.

Stoupenci Putina vyšli v malém počtu do ulic. Policie jednala okamžitě
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Černohorský, zakladatel spolku Čest, svoboda, respekt

Stoupenci politiky Vladimira Putina se sešli před ruskou ambasádou. Redaktorka České televize Adéla Davidová podala z místa bližší informace. Policejní mluvčí jí sdělila, že policie během protestu jednoho člověka zajistila. Šlo o člověka, který sebral vlajku projíždějícímu autu z řad podporovatelů Ukrajiny.

Další dva lidé jsou zadrženi pro podezření ze spáchání trestného činu zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Zadržené policie odvezla na policejní služebnu, kde s nimi v tuto chvíli probíhají úkony v trestním řízení.

Na demonstraci se sešly zhruba dvě stovky lidí. Podporovatelé Ruska byli ve výrazné menšině; výrazně převažovali podporovatelé Ukrajiny.

Novinář Radek Kubala na svém twitteru informoval, že jedním ze zadržených je Jiří Černohorský, který měl na protestu krátký projev. Zatčen je kvůli podezření ze schvalování trestného činu.

„Svoboda projevu je v ústavněprávní rovině zakotvena v článku 17 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Pokud by někdo veřejně, tedy například na demonstracích, ale i na internetu vyjadřoval souhlas s útokem Ruska na Ukrajinu, podporoval jej nebo vyjadřoval podporu čelným představitelům Ruska, mohl by se za určitých podmínek dopustit trestného činu schvalování trestného činu, popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, vyplývá ze stanoviska nejvyššího státního zástupce.

Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, v druhém případě na šest měsíců až tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…