Stoupenec IS, kterého zastřelili v Rusku, má prý rodinu v Německu. My to nevíme, krčí rameny tamní ministerstvo

31.08.2016 17:09

Stoupenec Islámského státu, který byl nedávno zastřelen poté, co v Rusku napadl se sekyrou v ruce policejního důstojníka, plánoval cestu do Německa, kde žije část jeho rodiny, informuje Reuters.

Stoupenec IS, kterého zastřelili v Rusku, má prý rodinu v Německu. My to nevíme, krčí rameny tamní ministerstvo
Foto: wikipedia,Michail Evstafjev
Popisek: Čečensko.

Jednadvacetiletý Usman Murdalov a jeho osmnáctiletý kamarád Sulim Israilov se 17. srpna letošního roku vyzbrojili sekyrami a napadli menší policejní okrsek nedaleko Moskvy. O den později bylo zveřejněno video, ve kterém oba mladíci hovořili o své loajalitě Islámskému státu.

Podle Reuters dva lidé, kteří Murdalova znali, agentuře sdělili, že do té doby, než opustil svou rodnou vesnici v ruském Čečensku, hovořil jen o cestě do Německa, kde chtěl podle dostupných informací žít se svým otcem a nevlastní matkou, kteří se do Německa přestěhovali již o tři měsíce dříve.

Německo v posledních měsících zažilo hned několik násilných útoků, včetně dvou, které se připisují islamistům. Bezpečnostní důstojníci zmínili, že lidé napojení na extremistické skupiny, někteří z nich z Čečenska, se do Německa dostávají pod záminkou hledání bezpečného domova a často žádají o azyl.

Tiskový mluvčí ministerstva vnitra německého spolkového státu Braniborsko Ingo Decker odmítl situaci kolem Murdalova a jeho rodiny komentovat. Nicméně médiím sdělil, že se Braniborsko potýká s velkým počtem uprchlíků z Čečenska, a to již řadu let.

„Naprostá většina uprchlíků k nám přichází z ruských islámských republik. Většinou se k nám dostanou přes východní Evropu,“ uvedl Decker.

„Téměř všichni islamisté a podezřelí teroristé, které se nám podařilo odhalit, k nám přišli právě z těchto oblastí. Z Iráku nebo Sýrie ani tolik ne,“ dodal.

Čečensko je převážně muslimský region v jižním Rusku. Ruské úřady již v minulosti informovaly o tom, že zhruba 10 000 lidí z Ruska a ostatních postsovětských republik bojuje v řadách extremistických skupin na Blízkém východě. Žádné oficiální číslo o přesném počtu Čečenců v těchto skupinách neexistuje, ale v Islámském státě v Iráku a Sýrii „vytvářejí velmi početnou skupinu“.

Ve vesnici Valerik, odkud Murdalov a jeho rodina pochází, rodinný příslušník reportérům z Reuters prozradil, že Murdalov podal žádost o udělení německého víza, která byla ovšem zamítnuta.

„Jeho rodinní příslušníci, kteří odjeli ještě o trochu dříve, vízum rovněž nedostali,“ uvedl zdroj. „Jeli tam nelegálně přes Polsko,“ přidal soused rodiny.

Náměstkyně šéfa Německé federální policejní unie Anja Ducklauss-Nitschke médiím sdělila, že je „prakticky nemožné zjistit, jestli Murdalovova rodina skutečně do Německa přijela, jelikož na německo-polských hranicích neexistují téměř žádné kontroly“.

„Bez otisků prstů a dalších osobních dat nemůžeme vůbec nic vyhledat. To je to, co je skutečně děsivé,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…