Stovky lidí jdou v Praze v pochodu proti antisemitismu

22.04.2018 17:34

Centrem Prahy se dnes vydal Pochod dobré vůle, který má připomenout památku židovských obětí holokaustu a 70 let od založení státu Izrael. Z náměstí Franze Kafky prošel průvod částmi židovského města kolem Rudolfina a směřuje do Valdštejnské zahrady. Tam shromáždění vyvrcholí vzpomínkovým programem Všichni jsme lidi. Akce proti antisemitismu se koná letos popatnácté. Pořádá ji česká pobočka organizace Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém.

Stovky lidí jdou v Praze v pochodu proti antisemitismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

„Protože jsme byli v minulých letech svědky nejrůznějších veřejných akcí těch, kteří naopak stáli myšlenkově na barikádách proti nám, proti židovskému národu, a vykřikovali hesla jako smrt židům nebo cikáni a židi do plynu, tak jsme si řekli, že nám to nemůže být lhostejné a musíme také veřejně něco udělat,“ řekl ČTK jeden z organizátorů akce, Radek Hejret. Podle něj by se do akce mohlo zapojit několik stovek lidí. Loni jich bylo 300.

Letos pochod provází zdramatizovaný příběh židovských dětí, které zachránil odvoz do Dánska a po válce se opět potkaly. „Je to příběh o hrůze a utrpení holokaustu a zároveň o naději, která přežívá navzdory tomu, co se odehrálo, když se najdou slušní lidé, kteří se rozhodnou něco dělat,“ vysvětlil Hejret.

Na cestu od Staroměstského náměstí vyrazili účastníci pochodu za zpěvu hebrejských písní. Do průvodu se zapojili lidé všech generací. V jeho čele jel na kolečkovém křesle i herec Jan Potměšil, který ho podpořil i v předešlých letech.

Na Palachově náměstí před Rudolfinem se lidé zastavili k pietní vzpomínce na oběti holokaustu. Zhlédli tam taneční kreaci choreografa Pražského komorního baletu Igora Vejsady, která vyjadřovala „tragédii i zázračné povstání židovského národa z popela holokaustu“.

Izrael si připomíná Jom ha šoa, tedy den památky obětí holokaustu, v den zahájení dubnového povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Jinak tento památný den připadá na 27. ledna, kdy byl v roce 1945 osvobozen koncentrační tábor Osvětim.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …