Stovky tisíc lidí podepsaly petici proti manželce Emmanuela Macrona

07.08.2017 12:07

Evropský politický i mediální mainstream hodnotil s neskrývaným nadšením vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách. To samé následovalo i po úspěchu jeho strany v parlamentních volbách. Doma ve Francii však Macron aktuálně příliš velké nadšení nevzbuzuje.

Stovky tisíc lidí podepsaly petici proti manželce Emmanuela Macrona
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Titulky v mainstreamových médiích ve Francii i zahraničí se po vítězství Macrona předháněly v superlativech. Francie se pod vedením devětatřicetiletého politika se zálibou ve starších ženách měla stát příkladem hodným následování. Prounijně naladěný socialista Macron se stal spasitelem i pro bruselské elity. Světlá budoucnost „socialismu pro 21. století“, který Macron nepokrytě zosobňuje, však dostává první trhliny.

Ke konci minulého týdne průzkum YouGov ukázal, že popularita Macrona v očích francouzských voličů strmě klesá. Na jeho kroky v prezidentském úřadě se dívá pozitivně jen 36 % oslovených respondentů, zatímco v minulým měsíci to bylo o sedm procent víc. Přitom minulý týden jeho vláda uspěla ve svém úsilí deregulovat pracovní trh. Stejně tak byl schválen zákon, který zakazuje politikům zaměstnávat své příbuzné.

Ale ani tyto dva dílčí úspěchy znatelnému poklesu popularity Macrona nezabránily. O čtrnáct procent poklesla podpora Macronovi v jeho vlastní straně, byť stávajících 81 % je stále velmi přesvědčivých. Podle některých politologů se přesto ukazuje, jak obtížné je prosazovat ideje, které se navenek netváří pravicově ani levicově. Prezidenta příliš nepotěší ani aktuální petice, která je namířena proti jeho manželce.

Přibližně 200 000 Francouzů podepsalo dle serveru France24 petici na internetové stránce Change.org, která požaduje, aby Macronově o generaci starší manželce nepříslušel titul „první dámy země“. Autoři petice hned v úvodu zdůrazňují, že proti paní Macronové nemají nic osobního. „Naopak odsuzujeme sexistické útoky, které jsou proti Brigitte Macronové vedeny. V žádném případě nechceme snižovat její schopnosti,“ píše se v petici.

Autoři petice dle svých slov sledují především etickou a finanční stránku věci. „Ve světle přijatého zákona o zákazu zaměstnání příbuzných v nejvyšších patrech politiky nemůže souhlasit s tím, aby byla vyčleněna pro „úřad“ první dámy finanční částka z veřejných rozpočtů. Už takhle manželka prezidenta „zaměstnává“ dva či tři asistenty, dva tajemníky a dva členy ochranky. To by jí mělo bohatě stačit,“ argumentují autoři petice.


 

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …