Strach o soudce, co osvobodil Babiše. „Teď ho Milion chvilek...“

09.01.2023 10:52 | Ze sítí

Soud zbavil Andreje Babiše obžaloby. Bezesporu zpráva číslo jedna pro tento den samozřejmě budí spoustu ohlasů na sociálních sítích. Vyjadřují se právníci, politici i obyčejní občané. Nechybí ani stanovisko samotného Babiše. Bude Andrej Babiš kvílet, jak předpokládá Jiří Pehe? Bude chtít spolek Milion chvilek soudce Šotta za jeho rozsudek pověsit na kandelábr?

Strach o soudce, co osvobodil Babiše. „Teď ho Milion chvilek...“
Foto: Youtube
Popisek: Andrej Babiš vysvětluje, proč se neúčastní debaty kandidátů na prezidenta České televize

Všemi dlouho očekávaný rozsudek vyhlásil soudce Jan Šott ve druhé největší zasedací místnosti Městského soudu v Praze, a to za přítomnosti veřejnosti. Samotný Andrej Babiš se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, což avizoval již minulý týden.

Soudce ve své řeči, která v tuto chvíli stále ještě pokračuje, uvedl, že se neprokázalo, že skutek, který klade obžaloba Babišovi za vinu, by byl trestným činem.

Vzpomeňme v této souvislosti na to, že státní zástupce minulý týden navrhnul pro Babiše i Nagyovou tříleté podmíněné tresty doplněné o tresty peněžité. Tedy tresty pod zákonnou sazbou.

Jaký vliv bude mít rozhodnutí soudu na výsledky či na účast voličů v nadcházejících prezidentských volbách, na to budeme znát odpověď během příštích dnů.

Sám Andrej Babiš okomentoval rozsudek na svém twitteru.

NEVINEN! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal.

Tomio Okamura v této souvislosti v České televizi upozornil mimo jiné i na to, že Babiš byl v této kauze popotahován deset let, což je podle něj skandální.

Vyjádřil se také předseda STAN Vít Rakušan.

„Právní stát stojí na tom, že respektujeme rozhodnutí justice, ať se nám osobně líbí či nelíbí,“ upozornil Rakušan v úvodu svého příspěvku. Pokračoval ale již poměrně agresivně. „O charakteru pana Babiše si veřejnost udělala názor sama ne jen během procesu - veřejně přiznaná lež, chování k vlastní rodině. A svůj osobní soud ať si každý vynese sám, třeba u voleb.“

Poradce bývalého prezidenta Václava Havla a politolog Jiří Pehe na svůj twitter umístil komentář, který si podle mnohých nelze spojit s pravdou a láskou, kterou propagoval jeho bývalý šéf.

„Soud zprostil Babiše obžaloby. Teď nás čeká několik dní kvílení, jak byl obětí politického procesu a jak se ukázalo, že je nevinný,“ odhadl po svém další vývoj Pehe a pokračoval s tím, že na volby – podle Peheho názoru – nebude mít rozsudek vliv. „Na prezidentskou volbu to dle mého soudu nebude mít větší dopad.“

Rozhodnutí svého kolegy-právníka okomentovali i někteří legislativci.

Advokátka Miroslava Hustáková si třeba na svůj facebook pověsila příspěvek, v němž potvrzuje, že již dříve považovala kauzu Čapí hnízdo za politickou. „Pokud jsem celé roky říkala, že Čapí hnízdo je evidentní politická kauza, tak jsem byla kobliha,“ upozorňuje, jaké reakce se její stanovisko dočkalo a pokračuje s tím, že s šéfem ANO rozhodně nesympatizuje. „Fakt, že Babiše ráda nemám, jsem jen právník, kterého zajímá právo, nikoho to nezajímalo.“

Dále pokračovala zajímavou zkušeností, kterou absolvovala při návštěvě nejmenovaného poslance za ANO. „Ve čtvrtek byl u mne jeden poslanec za ANO, řekla jsem mu, že mám vážný důvod, proč Babiše za prezidenta nechci, ale Čapí hnízdo je nesmysl od počátku. Zasmál se a dál mne nepřesvědčoval.“

Její kolega Tomáš Tyl se k rozsudku soudce Šotta postavil s humorem. „Neee, že bych se smál, protože já Vám to říkal... – ale jo, směju se.“ Pak ale vzpomněl na svého kolegu soudce a předpověděl, že se z něj stane cíl mnoha aktivistů, kteří s jeho rozsudkem nejsou spokojeni. „Jen je mi líto Jeho Ctihodnosti soudce Šotta, toho teď bude chtít Milión chvilek pověsit na kandelábr...“

Sluší se dodat, že rozsudek není pravomocný, a po jeho přečtení, případně po seznámení se s rozsudkem soudce Šotta se proti němu může státní zástupce Šaroch odvolat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 09.01.2023 11:45:41
Myslím že se Šaroch neodvolá, tím odvoláním by popřel své odložení případů a udělal ze sebe loutku.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…