Strachem paralyzovaný ministr Blatný. Publicista nechápe, proč se stydí za podpis Chvilkařům

31.10.2020 12:47

Obavy ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) doznat, že podepsal před dvěma lety petici Milionu chvilek, která požadovala demisi premiéra Andreje Babiše (ANO), vzbuzují nepochopení. „Máme přece demokracii a ústavou zaručenou svobodu myšlení, svědomí a projevu. Nebo ne?“ táže se v kontextu s jeho reakcemi komentátor serveru Info.cz Martin Schmarcz.

Strachem paralyzovaný ministr Blatný. Publicista nechápe, proč se stydí za podpis Chvilkařům
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

První reakce ministra Blatného ohledně autentičnosti jeho podpisu na petici Milionu chvilek za demisi premiéra Babiše, to ještě ve čtvrtek zpochybňovala. V pátek nakonec doznal, že podpis skutečně patří jemu.

„Sotva může úspěšně vést druhé někdo, kdo má sám zlomenou páteř. Novému ministrovi se to přihodilo hned na první tiskové konferenci,“ píše Schmarcz, s tím, že dostát danému slovu je v politice základním zákonem. Jinak se mění v arénu lhářů, křivopřísežníků a slabochů. 

Blatný se měl rovnou přihlásit k tomu, co je dané černé na bílém, a ne lhát. „Pokud je pro něj Andrej Babiš coby premiér stále neskousnutelný, neměl přijímat nabídku na post v jeho kabinetu. Pokud je kvůli boji s pandemií ochoten ho akceptovat, mohl si to s ním vyříkat a lidem takto vysvětlit. Ne na přímý dotaz lhát jako malý kluk,“ pokračuje komentátor.

Připomíná, že žijeme v demokratickém státě. „Už nežijeme v totalitě, kdy režim nutil významné osobnosti podepsat třeba Antichartu, či se kát za projevené názory,“ poznamenává Schmarcz.

Že Blatný původně popřel, je v podivném rozporu s jeho krédem, jež vyslovil na téže tiskové konferenci – že strach nás paralyzuje, a co je ještě daleko horší, rozděluje. „Za chvíli na to už byl sám strachem paralyzovaný dokonale. Těžko ho ale dokáže transformovat v respekt. Ani mezi ním a premiérem – pokud se ho bojí – a už vůbec ho nezíská u občanů, když neumí elementárně dostát danému slovu,“ zdůrazňuje komentátor.

Ještě není podle něj namístě nad Blatným lámat hůl. „Možná byl prostě jen zaskočený, nechtěl působit neslušně a dostat premiéra do prekérní situace,“ dodává komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …