Strana bývalého ódéesáka Janečka bojuje proti levným titulům. Mohou za ně prý komunisti

22.03.2014 12:42

Tituly se v Česku stále nosí, ať už před jménem či za jménem, mít alespoň nějaký titul je dnes téměř společenskou nutností a dnes se zdá, že má nějaký titul opravdu téměř každý. Člen Občanské konzervativní strany Jan Olša, kterou zakládal někdejší člen ODS Janeček, to nepovažuje za prospěšný jev. Jeho kořeny je přitom třeba hledat už před rokem 1989.

Strana bývalého ódéesáka Janečka bojuje proti levným titulům. Mohou za ně prý komunisti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

Mít titul něco znamenalo již za dob Rakouska-Uherska. Tehdejší vzdělávací systém však s dnešním nelze srovnávat. Před rokem 1918 již absolutorium maturity něco znamenalo. Vysokoškolské vzdělání mělo velikou hodnotu. Jan Olša z O.K. strany upozorňuje, že se to výrazně proměnilo až po roce 1948.

Co by se mělo změnit?

„Po převzetí moci dělnickou třídou v roce 1948 to totiž všechno začíná! Vzpomeňme různé druhy zkrácených dělnických studií, jejichž absolventi pak nahrazovali letité, ale politicky nezpůsobilé manažery. Také to podle toho vypadalo. Vrcholem tohoto vzdělávacího prznění byly např. právnické dvouletky, které opravňovaly absolventy honosit se titulem doktora práv, nebo titulem RSDr. (RerumSrandareDoktorum), který se někteří z poslanců KSČM nestydí používat dodnes,“ upozorňuje Olša.

Další vlnu získávání titulů odstartoval zrod soukromých vysokých škol na území republiky po roce 1989. Ze soukromých škol se pak ale „titulová nemoc“ rozšířila i dál. Autor připomíná politické rychlostudenty z plzeňských práv, kteří získali titul bezmála bleskově. I to ukazuje, že se dnes stal důležitý titul sám o sobě, aniž by se někdo zajímal o to, zda má jeho nositel i patřičné znalosti.  

Vraťme řemeslníkům jejich prestiž

Co by se tedy mělo změnit? Olša navrhuje např. změnu financování škol. Dosud se množství peněz po jednotlivá zařízení odvíjí od počtu jejich žáků. Už na středních školách to vede k tomu, že na nich studují i slabší studenti. Zároveň však v Česku schází řemeslnící a něco si opravit dnes už umí málokdo.

„Z těchto a mnoha dalších důvodů O.K. strana usiluje o navrácení společenské vážnosti řemeslníkům! Usiluje i o zastavení nesmyslné preference středoškolského vzdělání před odborným. O.K. strana se též zasazuje o výraznou kontrolu studijní úrovně i na vyšších odborných a vysokých školách. O.K. strana tvrdí, že struktura školství musí vycházet z potřeb trhu práce,“ uzavírá svou úvahu autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…