Středeční protesty nemusí být poslední, tvrdí prezident agrárníků

23.05.2012 19:17

Prezident agrární komory České republiky Jan Veleba tvrdí, že po středečním označení českých zemědělců za prosté kolchozníky není vyloučeno, že se svými traktory zvolí další, jinou formu protestu. Podle Veleby je tohle označení důkazem, že premiérovi došly argumenty.

Středeční protesty nemusí být poslední, tvrdí prezident agrárníků
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Podle prezidenta agrárníků Jana Veleby byl středeční protest vyvrcholením procesu, který začal již 18. dubna. Toho dne totiž agrárníci požádali premiéra Petra Nečase (ODS) o urgentní jednání na téma takzvané zelené nafty. Do dneška se údajně nedočkali odpovědi, sdělil Veleba v pořadu Impulsy Václava Moravce. Ozval se pouze ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09), a ten řekl, že se zelenou naftou prostě neustoupí.

Nečas v rámci problému zelené nafty označil zemědělce za prosté kolchozníky. To podle Veleby svědčí o úrovni, kam se jednání dostalo. „To, že někdo argumentuje v roce 2012 o většině českých zemědělců, že jsou kolchozníci, tak to se dělá v případech, že ten člověk nemá argumenty,“ reagoval na označení Veleba.

Veřejnost je na naší straně

I přesto se ale zemědělcům povedla jedna zásadní věc. „Byly určité obavy, jak tuto akci přijme veřejnost. A to, co jsem měl možnost vidět celé dopoledne na řídícím štábu, měli jsme tam tři počítače, sledovali jsme tři permanentní mediální výstupy, tak já z toho mám radost v tom smyslu, že jsem si naprosto jist, že veřejnost je na naší straně,“ řekl v pořadu Veleba a míní, že pokud premiér s agrární komorou nebude jednat, tak udělá problém hlavně sám sobě.

Dále Veleba naznačil, že se vláda v červnu může těšit na další protesty. Zvlášť po těch kolchoznících premiéra, který podle Veleby vydráždil 80 procent členů agrární komory. Nečas by totiž neměl podléhat nějakým momentálním psychickým náladám. „Premiér by se měl na ty dnešní protesty trošku podívat, analyzovat je, aby viděl, že proti těm zemědělcům ta veřejnost není,“ řekl Veleba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…