Středočeská ODS hodlá pořádně rozkývat židli pod krajským radním z ANO

23.08.2018 13:04

Klub zastupitelů ODS ve Středočeském kraji navrhne na pondělním jednání zastupitelstva odvolání Roberta Bezděka (ANO) z pozice radního pro zdravotnictví. Důvodem mají být závažná pochybení spojená se jmenováním dnes již bývalého generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic Zbyňka Chotěborského, řekl dnes novinářům krajský zastupitel a místopředseda ODS Martin Kupka. Bezděk se na dotaz ČTK odmítl k záležitosti vyjádřit.

Středočeská ODS hodlá pořádně rozkývat židli pod krajským radním z ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Chotěborský se stal generálním sekretářem asociace loni v listopadu, což kritizovala krajská opozice. Poukazovala na to, že byl předtím odvolán z funkce předsedy představenstva náchodské nemocnice kvůli nepříznivým hospodářským výsledkům. Vedení hejtmanství namítalo, že Chotěborský splnil kvalifikační předpoklady a uspěl v otevřeném výběrovém řízení.

Podle Kupky bylo špatně již samotné výběrové řízení, které bylo zveřejněné 30. října s tím, že zájemci se mohou hlásit do 2. listopadu. „Upozorňovali jsme na to na jednání zastupitelstva, upozorňovali jsme na řadu problémů, které si s sebou inženýr Chotěborský nesl z náchodské nemocnice, kde byl z vedení odvolán,“ řekl Kupka.

Chotěborský byl podle Kupky spojkou mezi nemocnicemi, podnikatelem Tomášem Horáčkem a koalicí ANO a měl uplatňovat vůli ANO v dění ve středočeských nemocnicích. Horáčka policie stíhá pro podezření, že ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích. „Jeho spojení s podnikatelem Horáčkem celkem nikdo netají. Je zjevné, že to byl jeden z důvodů, proč nakonec se kraj rozhodl inženýra Chotěborského sám odvolat,“ řekl Kupka.

Oficiálními důvody, které kraj k červencovému odvolání Chotěborského uvedl, byly mimo jiné komunikační problémy a dlouhodobé neshody s vedením zdravotnických zařízení. Samotným jmenováním Chotěborského do pozice generálního sekretáře ohrozila koalice podle ODS fungování středočeských nemocnic.

„Je to (jmenování Chotěborského) rozhodnutí kraje v pozici valné hromady, který jej učinil přesto, že měl všechny informace o tom, s čím odcházel z náchodské nemocnice. My jsme veřejně upozornili na to, jaké problémy jsou s tím spojeny. Oni všechno toto věděli a přesto mu umožnili, aby zasahoval do dění nemocnic,“ řekl Kupka.

Zastupitelé za ODS budou podle Kupky chtít zároveň vědět, co všechno se v krajském zdravotnictví v posledních měsících odehrálo.

Úkolem Asociace středočeských nemocnic je mimo jiné centralizovat některé činnosti oblastních zdravotnických zařízení. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) již dříve uvedla, že spolek neplní svůj účel a že se uvažuje o jeho zrušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…