Středočeská ODS zatčené exposlance nevyloučí. Pokud se neobjeví něco závažnějšího

18.06.2013 17:39

Středočeská ODS ctí v kauze svých bývalých poslanců obviněných z korupce presumpci neviny. Informace, které dosud pronikly na veřejnost, nedávají podle jejích představitelů důvod k vyloučení trojice někdejších poslanců ze strany. Pokud by se ale objevila závažnější zjištění, pak by se k tomuto kroku nejspíš přistoupilo, vyplynulo z dnešního vyjádření zástupců středočeské ODS.

Středočeská ODS zatčené exposlance nevyloučí. Pokud se neobjeví něco závažnějšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr složili mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček, jehož přijetí svým odchodem umožnili. Nyní jsou podezřelí z toho, že tak učinili za slib dalších výhod, a porušili tím zákon.

"Nikdo neví, jestli tam nejsou nějaké další přímé důkazy, ale teď žádný přímý důkaz pro to, abychom se jich zříkali, nemáme. Presumpce neviny je v tomto případě velmi na místě," míní místopředseda středočeské ODS Karel Šebek a podobný názor má i další z místopředsedů Raduan Nwelati. "Morálně to není v pořádku, ale není to trestný čin. Pokud se však prokáže, že za to vzali nějaké peníze nebo ovlivňovali zakázky, tak to samozřejmě trestný čin je a navrhlo by se vyloučení ze strany," zdůraznil.

Také podle senátorky za Mělnicko a místopředsedkyně ODS v Praze-východ Veroniky Vrecionové se zatím žádné výzvy k rezignaci obviněných na členství ve straně neobjevily. "Informace, které jsou dnes veřejně přístupné, nám nikomu nedávají žádný důvod, abychom je k tomu vyzývali. Ale zdůrazňuji, že mluvím na základě dnešních informací," podotkla.

Vylučování z ODS není na pořadu dne

Podle šéfa krajského kontrolního výboru Jana Skopečka není vylučování bývalých poslanců na pořadu dne. "Jednak ODS řeší zásadní otázky ohledně hledání premiéra a jednak ani nevíme, z čeho jsou dotyční skutečně obviněni," podotkl. Pokud by se objevily závažnější informace, středočeská ODS by podle něj celou věc velmi rychle vyřešila.

Každý rozumný člověk musí uznat, že tohle korupce není

Trojice se podle kriminalistů vzdala mandátů za nabídku členství v orgánech státních firem. Vyšetřovatelé to hodnotí jako korupční jednání. Fuksa zasedl v představenstvu Českého Aeroholdingu, Šnajdr byl jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro a později se stal jejím předsedou. Spekulovalo se o tom, že i Tluchoř zamíří do některé státní či polostátní firmy, nejspíš do ČEZu, exposlanec ale tvrdí, že pracuje jako konzultant.

Zástupci středočeské ODS mají jiný názor než kriminalisté. "Pak bychom měli zločince napříč krajskou, obecní i státní úrovní, a to napříč politickým spektrem," podotkl Skopeček. Podle krajského zastupitele Tomáše Havlíčka musí každý rozumný člověk uznat, že tohle korupce není. "Pokud má policie důkazy o opravdové korupci, ať je veřejnosti předloží. Do té doby o nějakém vylučování nelze ani přemýšlet," dodal.

Přestože skončili ve vazbě, Tluchoř stále vede ODS v Praze-východ, Šnajdr občanské demokraty na Mělnicku a Fuksa je místopředsedou krajské organizace. Nwelati, stejně jako například berounský senátor Jiří Oberfalzer, míní, že personální otázky vyřeší volební sněm, který je plánován po prázdninách. Vedení by se mohlo obměnit i z jiných důvodů, například Nwelati uvažuje o tom, že už nebude kandidovat na místopředsedu.

Členem ODS v Praze-východ je kromě Tluchoře i další z aktérů údajné korupční kauzy Roman Boček, ani jeho ale není podle spolustraníků důvod vylučovat. "Myslím si, že to byla spíš jeho trošku naivní aktivita, že se snažil dělat prostředníka a teď je v roli zadrženého," uvedl Šebek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…