Středočeský kraj začíná testovat děti ze speciálních škol cucacími PCR testy

27.04.2021 12:51

Na to, že antigenní testy pro testování dětí nejsou vhodné, upozorňuje již celá řada odborníků. „Děti i v případě akutní infekce mají nižší virovou nálož pod hranicí detekce antigenních testů, navíc manipulace s nimi není jednoduchá, a pro některé skupiny dětí, například pro děti se specifickými vzdělávacími potřebami, jsou tyto testy zcela nevhodné,“ informuje kraj. Rada Středočeského kraje proto minulý týden projednala a schválila nákup cucacích PCR testů pro děti ze speciálních škol.

Středočeský kraj začíná testovat děti ze speciálních škol cucacími PCR testy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtmanka středočeského kraje Petra Pecková

„Jsem ráda, že se nám podařilo zajistit PCR testy pro ty děti, které to opravdu potřebují. Pokud mentálně nebo tělesně postižené dítě nezvládne testování tzv. šťouracím testem, má být vyloučeno ze vzdělávání a zůstat doma. To je přece neakceptovatelné. To nemůžeme dopustit. Nejsem sice přesvědčena, že testování ve školách je vůbec nutné, ale pokud už testovat, dělejme to efektivně, tak aby test děti zvládly a byl vůbec k něčemu,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková. 
 
 
Před nákupem došlo k dotazníkovému průzkumu mezi řediteli škol a dětmi, pro které je tento typ vhodnější. Středočeský kraj se rozhodl pořídit PCR testy pro žáky krajských, obecních i soukromých speciálních škol, které o tuto formu testů projevily zájem a testy byly vhodné pro konkrétní děti a jejich specifické znevýhodnění. První testování probíhá již dnes.
 
“Středočeský kraj spolu s hlavním městem Prahou požádal oficiálním dopisem všechny odpovědné ministry i premiéra Babiše ke změně způsobu testování dětí ve školských zařízeních už před 14 dny. Dosud nám nikdo oficiálně na náš podnět ani neodpověděl,” doplnila hejtmanka Pecková.
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…