Středoškoláci chtějí stávkovat, pokud vyhraje Paroubek. Hrozí jim problémy

10.05.2010 8:42

Studenti na Facebooku vyhrožují, že pokud vyhraje ve volbách sociální demokracie, budou stávkovat. Ty z nich, kteří ještě navštěvují střední školu, ministerstvo školství od záměru zrazuje – neomluvené hodiny pro ně mohou znamenat problém.

Středoškoláci chtějí stávkovat, pokud vyhraje Paroubek. Hrozí jim problémy

„Smyslem této stránky je dostat co nejvíce mladých lidí k volbám, aby nedošlo k vítězství ČSSD. Pokud však i přes naše usilovné snahy ČSSD zvítězí, je třeba dát najevo nesouhlas v podobě stávky a demonstrace před sídlem ČSSD", píší studenti na stránce své facebookovské stránky „Vítězství ČSSD ve volbách = stávka studentů".
Fan stránka byla spuštěna 18. března a třebaže poslední příspěvek na ní je datován o tři dny později, přidávají se k ní další členové.

Ministerstvo: Budeme varovat před neomluvenými hodinami
Splnění deklarované „hrozby" představuje nebezpečí pro studenty středních škol. Ti jsou totiž na rozdíl od vysokoškolských studentů vázáni striktním školským zákonem, který jim nařizuje řádně docházet do školy a řádně se vzdělávat.

„Při porušení těchto pravidel a ve vazbě na jejich konkretizaci školním řádem školy, by pak žáku při neomluvené absenci (ať už zletilému, či nezletilému) hrozila nejspíše v pololetí snížená známka z chování, příp. podmínečné vyloučení ze školy", upozorňuje pro Parlamentnílisty.cz Miloš Rathouský, ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání MŠMT.

Dodává, že pakliže středoškolák chybí  pět dní bez řádné omluvy, je ředitelem školy písemně vyzván, aby situaci vysvětlil. Pakliže tak do 10 dnů neučíní, je ze školy vyloučen.

Ředitel odboru Rathouský o iniciativě před dotazem redakce nevěděl. Naznačil nicméně, že případnou „stávku" považuje za problém. „MŠMT zváží příslušné kroky v souvislosti s tím, zda se tato akce uskuteční a v jakém rozsahu bude případně probíhat", uvedl.

Lovosická past na Paroubka
Pokud studenti svou iniciativu mysleli vážně, školní lavice po volbách pravděpodobně prořídnou, protože sociální demokraté podle všech současných průzkumů stále mají největší šanci vyhrát volby.

Starosti předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi působí mladí lidé i kvůli výsledkům studentských voleb pořádaných organizací člověk v tísni. Poté, co od projektu dali po nátlaku oranžových krajských samospráv ruce pryč někteří ředitelé škol a volby tedy proběhly jen na šestnácti školách, se Paroubek ve čtvrtek náhle rozhodl žádat zveřejnění jejich výsledků. Impulsem mu k tomu prý byl příznivý dojem, který si odnesl z besedy s žáky gymnázia v Lovosicích.
Ředitel právě této střední školy však v pátek sdělil ParlamentnímListům.cz, že žáci jeho školy ve studentském hlasování sociální demkracii neodevzdali ani jeden hlas.

Čtěte také:
Jak u nás dopadla ČSSD? Nula hlasů tvrdí ředitel lovosického gymnázia
Výsledky studentských voleb ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…