Středula se pustil do Zemana. Bez "nepotřebných úředníků" by prý nedokázal fungovat

19.04.2016 19:59

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v úterním Interview ČT24 obhajoval myšlenku navýšení platů státních úředníků o deset procent. Státní úředníci si to podle jeho názoru zaslouží, protože jsou schopní. Host se v této věci vymezil proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Středula se pustil do Zemana. Bez "nepotřebných úředníků" by prý nedokázal fungovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Středula většinu času bojoval za vyšší platy pro státní zaměstnance. Stát bohužel není schopen zaplatit mnohé odborníky, a to je velký problém. „Pokud už by někdo chtěl pracovat pro stát, nějaký odborník, tak dostane ten nejnižší plat, dokud nesloží státní zkoušku. A to je naprosto demotivující,“ rozčílil se ve studiu. Představa, že státní úředníci jsou neschopní, což si bohužel myslí řada občanů, podle hosta vůbec neodpovídá realitě.

Odbory žádají navýšit platy státních zaměstnanců o deset procent plošně, nejlépe do tarifního odměňování, aby všichni zaměstnanci státu dostali přidáno reálně, ne jen papírově. Ekonomika roste, takže platy je třeba navýšit. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce přidat jen tři procenta, ale Středula věří, že se podaří dojít s premiérem Sobotkou a ministrem Babišem k určitému kompromisu. „Já si umím představit, že se přerozdělí přidávání na platech pro rok 2016 a 2017. ... V tom jsme připraveni flexibilně reagovat,“ ujišťoval host.

Následně se vymezil proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi, který v minulosti opakovaně konstatoval, že státní aparát je přebujelý a nebylo by od věci s tím něco udělat. Středula kontroval, že byl dnešní prezident také premiérem a v této pozici se jistě staral o to, aby ve státní správě působili kvalitní zaměstnanci.

Na adresu již zmíněného šéfa státní kasy Andreje Babiše také padlo pár kritických slov. Babiš opakovaně označil české zdravotnictví za černou díru, o kterou se ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) nestará. „Pokud Andrej Babiš zná konkrétní případy, ať koná,“ apeloval na člena vlády odborář. Pokud nekoná, nic konkrétního neví, což by bylo špatně, nebo zanedbává povinnosti řádného hospodáře státu, což je také špatně.

V tuto chvíli se musí Česká republika postarat o pracovníky středního zdravotnického personálu, ale i o lékaře. České zdravotnictví totiž trpí personální krizí. V této souvislosti zmínil i boj o obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské. Podle Středuly je obnovení těchto plateb namístě, protože to může zabránit šíření nemocí, jako je ebola. Ebola se totiž zpočátku tváří jako chřipka, ale je mnohem nebezpečnější. Host uznává, že je to extrémní příklad, a nepřál by si, aby se něco podobného stalo, ale teoretická možnost takovéhoto vývoje tu bohužel je.

V závěru pořadu dával divákům za příklad Slovensko, které má již dnes vyšší minimální mzdu než Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…