Stropnický navštíví sklad, nachystaný pro munici z Vrbětic

16.12.2014 6:52

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes navštíví znovuotevřený muniční sklad v Květné na Svitavsku, kam by měla být převezena část munice z areálu u Vrbětic na Zlínsku. Dopoledne by měl také hovořit se starosty okolních obcí, kteří spolu s pardubickým hejtmanstvím po státu mimo jiné požadují, aby garantoval bezpečnost uložené munice a evidenci jejího množství a druhu. Armáda už zakonzervovaný muniční sklad v Květné zprovoznila, začal ho střežit omezený počet vojáků.

Stropnický navštíví sklad, nachystaný pro munici z Vrbětic
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ve vrbětickém areálu explodovaly dvě budovy s municí a dosud neustaly náhodné detonace, což pyrotechnikům brání v tom, aby ze skladů, jež má v nájmu soukromá firma, začali odvážet munici právě do skladu v Květné. Z okolí Vrbětic byly v minulých dnech a týdnech přechodně, ale opakovaně evakuovány stovky obyvatel přilehlých vesnic. Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní, téměř 14 kilometrů dlouhý okruh, rizikový prostor nyní hlídá armáda.

Události ve Vrběticích přitáhly pozornost odpovědných orgánů i k dalším muničním skladům v zemi. Členové bezpečnostní rady Libereckého kraje dnes navštíví areál bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi, kde likviduje firma STV Group vyřazenou munici. Chtějí zjistit, jak je areál zajištěn proti podobným mimořádným událostem.

Areál u Nového Města pod Smrkem patří tamní radnici, která ho pronajala firmě STV Group. Objekty jsou roztroušené v lese v takové vzdálenosti, aby nemohla nastat řetězová reakce. I areál v Hajništi už ale několik mimořádných událostí zažil. V roce 2002 tam zahynul dělník při zneškodňování dělostřeleckých nábojů. V roce 2007 v areálu hořelo. Požár způsobila technická závada na stroji, kde se pracuje s malorážnou municí. Jeden člověk byl tehdy zraněn.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …