Stropnický řeší nebezpečné granáty. Selhala jich skoro třetina, zbrojovka to odmítá řešit

22.03.2014 10:43 | Zprávy

Po příchodu na Ministerstvo obrany začal šéf resortu Martin Stropnický (ANO) „uklízet“. A při úklidu narazil i na granáty za 39 milionů korun, které měli čeští vojáci použít v Afghánistánu, ale teprve tam se ukázalo, že jsou nespolehlivé. Zprávu přináší sobotní Právo. S granáty je přitom nepřímo spojeno i navyšování rozpočtu na obranu.

Stropnický řeší nebezpečné granáty. Selhala jich skoro třetina, zbrojovka to odmítá řešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Ministr Stropnický našel na ministerstvu zakázku na tři tisícovky útočných granátů, které ale mohly ohrozit i české vojáky. „Byly to útočné granáty vyrobené někde na Moravě, bylo s nimi počítáno do Afghánistánu, byly tam také převezeny, ale nefungovaly a mohly dokonce přímo ohrozit životy vojáků,“ uvedl ministr. Armáda ale granáty nereklamovala a dodnes za tuto zakázku nikdo nebyl potrestán. Obrátil se proto na vojenskou policii i na inspekci Ministerstva vnitra, aby případ prověřili.

Máme na to?

Na problémy s granáty přišli sami vojáci při zkouškách v Afghánistánu v roce 2010, kdy selhalo 12 ze 40 testovaných granátů. Ministerstvo sice jednu sérii reklamovalo, ale zbrojovka stížnost neuznala.

Dokud se nevyřeší podobné problémy, Stropnický nechce žádat o navýšení rozpočtu resortu obrany. Vládní poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) ve sněmovně ale upozornil na to, že by bylo v souvislosti s krymskou krizí dobré navýšit rozpočet české armádě, a to až na 2 % HDP v roce 2017. Letošní rozpočet armády v konkrétních číslech představuje 42 miliard korun. Pokud by se naplnil „Gabalův plán“, navýšil by se rozpočet o dalších 35 miliard. Zatím se však nezdá, že se záměr naplní. Koaliční partneři k tomu nevidí dostatečný prostor.

Z ČSSD i z ANO zaznívají hlasy, že není čas na výraznější zbrojení, stačí naše zajištění v NATO, bylo by lepší zaměřit se např. na energetickou bezpečnost. Poněkud skeptický je k plánu i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten by sice navýšení rozpočtu Ministerstva obrany uvítal, protože k tomu nabádá doba, ale zároveň by bylo třeba říci, na úkor čeho by česká armáda mohla dostat více peněz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…