Stropnický se v debatě brutálně posmíval ODS: Jste pyromani, schováváte se za sukní. Sami se zničíte

15.10.2013 23:05

Společná bojová jednotka zemí visegrádské čtyřky bude schopná nasazení v zahraničních misích už v roce 2016. Na summitu v Budapešti se na tom český premiér v demisi Jiří Rusnok shodl s předsedy maďarské, polské a slovenské vlády. „Země V4 se do dnešní doby se nebyly schopné domluvit na ničem,“ zlobil se v Předvolební debatě z Jihomoravského kraje na ČT 24 Vojtěch Adam z KSČM. Nejen o situaci v české armádě diskutovali lídři nejsilnějších stran kandidujících v Jihomoravském kraji.

Stropnický se v debatě brutálně posmíval ODS: Jste pyromani, schováváte se za sukní. Sami se zničíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Podle Vojtěcha Adama je pondělní setkání  V4 pouze první vlaštovkou a předzvěstí toho, že se možná situace změní a premiéři těchto zemí se spolu shodnou na důležitých tématech.  V oblasti armády by se podle svých slov snažil ušetřit společnou ochranou vzdušných prostor.

Funkci a důležitost V4 naopak hájil Petr Fiala (ODS), který považuje její existenci zcela za správnou a prospěšnou. A pozitivně zhodnotil i situaci v české armádě. „Je akceschopná, což dokládá i její úspěšnost v zahraničních misích,“ podotkl. Pochvaloval si současnou koncepci ochrany země, která spočívá v kolektivní ochraně v rámci NATO. A právě vstup do NATO považuje za jeden z nejužitečnějších kroků v této oblasti.

Vyzdvihl i klady, které se dle něj podařilo předchozí vládě Petra Nečase prosadit, zejména v oblasti korupce v armádních nákupech. Podařilo se prý prosadit systém, který odstranil roli zprostředkovatele státu při nákupu vojenského zařízení, čímž se celý proces urychlil a vymýtil předražení armádní zakázky. „Správným způsobem jsme se poučili z chyb,“ zdůraznil, za což ho ale někteří z diváků odměnili smíchem.

S jeho slovy souhlasil i Rom Kostřica, který kandiduje za barvy TOP 09. „Každý větší nákup skýtá možnost korupce, klientelismu, korupce i spekulací. Zda skutečně například pochybila Vlasta Parkanová v kauze CASA, ukáže čas,“ míní. Zásadním krokem kupředu by podle jeho názoru bylo zřízení úřadu dohledu nad akvizicemi.

„Skutečně rozumná vláda je vláda Jiřího Rusnoka,“ oponoval jim František Lukl ze SPOZ a předhodil úspěch při smlouvání s gripeny, díky čemuž bude jejich pronájem levnější než doposud. A kdyby prý všechny vlády jednali tolik s ostatními zeměmi, jako činí ta Rusnokova, bylo by prý v zemi mnohem lépe. Tato odpověď však Fialu pobouřila.

„Držme se zdravého rozumu, zásluhy nese Nečas, žádný Rusnok. Lepší smluvní podmínky se připravovaly už za předchozí vlády,“ odpověděl mu.

Společná obrana vzdušného prostoru je možná

Levnější pronájem gripenů ocenil i Jiří Mihola z KDU-ČSL s tím, že měnit je za jiné letouny by nebylo správně. Souhlasil i Bohuslav Sobotka (ČSSD), který podotkl, že jakási forma spolupráce ostatních zemí při obraně vzdušného prostoru se do budoucna nedá vyloučit. Znamenalo by to totiž velkou úsporu finančních prostředků.

Petr Adam z hnutí Úsvit by doporučil veškeré nákupy provádět přes výběrová řízení. „Úloha české armády tkví hlavně v její specializaci a všechny specializované jednotky musí být kvalitně vybaveni,“ dodal.

„Zastavíme degradaci,“ prohlásil rázně Martin Stropnický z hnutí ANO. Degradace podle něj probíhá kvůli politickému vedení a podivnému nakládání s financemi. „Kdybychom hospodařili lépe, je armáda v lepším stavu. Mír v Evropě není samozřejmostí a je potřeba převzít svůj díl odpovědnosti,“ domnívá se.

V otázce znovuzavedení povinné vojny se většina hostů shodla na odmítavé odpovědi, až na Adama z Úsvitu, který by ocenil vojenskou službu po dobu tří měsíců. Zástupci ČSSD a KSČM by hlasovali pro povinné aktivní zálohy. „Bylo to děsivé období a za svou vojenskou službu jsem pohřbil sedm lidí,“ zavzpomínal Kostřica.

Právo by v zemi mělo být to nejdůležitější

Jihomoravský kraj a konkrétně jeho metropole Brno představuje centrum české justice, a proto se vybraní kandidáti zaměřili i na toto téma, konkrétně na problematiku velmi dlouhých čekacích dob u řešení jednotlivých soudních procesů.

V této problematice doporučil Kostřica zvýšení počtu vyšších soudních úředníků, neboť jsou to právě oni, kteří mají administrativu na starosti. Počet soudců je tak podle jeho názoru dostatečný. Vojtěch Adam řešení nachází ve zrušení vrchních soudů, které považuje za zbytečné. „Kolem soudců by měly být minitýmy, které by vše ulehčovali. A nevyžadovalo by to takové prostředky jako zvýšení počtu soudců,“ uvedl Sobotka.

ODS se zničí sama, trvdí Stropnický

„Díky, pane Pospíšile!“ rýpl si do bývalého ministra spravedlnosti Petr Adam. Podle něj je totiž právě jeho vina, že jsou soudní procesy tak dlouhé, navíc i jeho zásluhou je Česká republika prý jedinou zemí, kde může do domovů jen tak vtrhnout exekutor. „Věřitel často čekal na splátky dlouho a situace neměla jiné řešení. Když máme dluhy, musíme počítat s tím, že je z nás někdo bude vymáhat,“ oponoval mu Fiala.

Do vzájemné výměny názory se zapojil i Stropnický. „Když vy mluvíte o právním státu, je to, jako když se pyroman hlásí k hasičům,“ rýpl si a dodal: „Vůbec vaší straně nerozumím. I ten váš Kuba se schovává za sukní Němcové.“

„Za mnou je dráha, za kterou ručím a kterou mi můžou voliči věřit. Já zase nedůvěřuji novým hnutím, která si skládají libovolné programy. Jestli vám ještě jednou voliči uvěří, dopadnou špatně jako s Věci veřejnými. A nemějte strach o osud ODS,“ nedal se Fiala, načež mu Stropnický vpálil: „To nemám, ta se zničí sama.“

Foto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…