Stržené vlajky USA a Británie z Památníku NATO, Ceausescovi fandové, utajovaná historie. Bukurešť!

11.02.2024 5:00 | Reportáž

„O té době toho moc nemáme. Prostě, jako by Rumunsko tehdy na straně nacistů nebojovalo. Nedokážeme se moc podívat pravdě do očí,“ dozvěděli jsme se v knihkupectví v Bukurešti, když jsme chtěli historickou knihu o tamní armádě za druhé světové války. V Ceausescově vile neměli ani písmenko o diktátorovi. Ten má v zemi na Dunaji kupodivu stále své zastánce.

Stržené vlajky USA a Británie z Památníku NATO, Ceausescovi fandové, utajovaná historie. Bukurešť!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ceausescův palác, který dnes slouží jako Palác Parlamentu, v Bukurešti je největší budovou v Evropě

„To je práce všiváckejch komunistů. Přestože byl Ceausescu rumunský Stalin, stejnej zmetek a vrah, je tady rudých stále dost a někteří ho dokonce obdivují,“ říká mi baristka v kavárně nedaleko Paláce Parlamentu, kterému se říkalo Ceausescův palác. Rumunský diktátor byl společně s manželkou zastřelen popravčí četou při revoluci roku 1989, ale pořád budí vášně. A co se tedy vlastně stalo?

Památník NATO a palác

V jednom z rohů čtyřúhelníku obklopujícího Palác Parlamentu v rumunské metropoli Bukurešti stojí Památník NATO. Pod bílou kompasovou růžicí symbolizující jednotu členských států a jejich společný směr a cíl, jímž má být celosvětový mír, jsou na globusu z bílých trubek vlajky států Severoatlantické aliance. Tedy byly. Strženy jsou vlajky Velké Británie a Spojených států amerických, ale i některých jiných zemí. Ta česká kupodivu nájezdu rudých vandalů, vezmeme-li slova kavárnice za bernou minci, odolala.

Bývalý Ceausescův palác, v němž v současnosti sídlí parlament demokratického Rumunska, je největší budovou v Evropě. Větší je jen americký Pentagon a ještě pár dalších budov, jak mi sdělil průvodce. Standardní hodinová prohlídka stojí tři sta korun. Návštěvník musí projít detekčním rámem a je uvnitř. „Palác se začal stavět v roce 1985 a sloužil jako sídlo bývalého diktátora Nicolae Ceausesca a různých komunistických institucí. Dobudován byl však až po jeho smrti,“ vysvětluje. Hlavním architektem mezi stovkami dalších byla Anca Petrescová. Ta se sem na léta 2004 až 2008 vrátila jako poslankyně za nacionalistickou Stranu Velkého Rumunska, která nesnášela Maďary, Romy, homosexuály a popírala rumunskou účast na holokaustu.

Ceausescu si v paláci nechal ve své době vybudovat protiatomový kryt a několik únikových cest. My se ale procházíme až na pár výjimek prázdnými sály a chodbami a posloucháme o milionu tun použitého mramoru, několika tisících tunách křišťálového skla, dvoutunovém závěsu utkaném přímo na místě a dalších tunách jiných materiálů. Nuda, až by si člověk společně s klasikem posteskl: „Já tomu možná nerozumím, ale za sebe bych řekl, že tu nic tak extrovního nevidim. Když to srovnám s tím naším výletem na Kokořín. Byly tam skály pískovcový, občerstvení, co je tady? Prd!“

Dunaj myšlenek a Elena

Ceausescu se v době, kdy jeho kult dosahoval vrcholu, pyšnil přízvisky jako „Titán titánů“, „Všemocný bůh“ či „Dunaj myšlenek“. Narodil se v rodině zemědělce, pracoval jako ševcův učeň a už ve čtrnácti vstoupil do ilegální Komunistické strany Rumunska. Byl několikrát vězněn a při propuštění v roce 1939 se seznámil s Elenou Petrescu. O dva roky starší Elena před svatbou zfalšovala svůj rok narození, aby se zdála být mladší. V roce 1947 se vzali. Zanedlouho poté, co se stal Ceausescu po smrti Gheorghe Gheorghiu-Deje vůdcem, začal být opravdovou „černou ovcí“ komunistického bloku. Odmítl vojenský zásah v Československu i v Afghánistánu a Západ v něm viděl trojského koně uvnitř Varšavské smlouvy.

„Dekret číslo 770 z roku 1970 vyhlásil, že každá rumunská žena musí mít nejméně čtyři děti. Ceausescu tím chtěl z Rumunů vypěstovat do roku 2000 třicetimilionový národ. Antikoncepce byla zákonem zakázána. Gynekologická kyreta se zamykala do trezoru, který se směl otevřít pouze za účasti prokurátora. Děti se rodily do nelidských podmínek. Mnoho jich zemřelo na podchlazení už v porodnici nebo v nevytápěných bytech. Z přídělového systému bylo stále těžší početnou rodinu uživit. V osmdesátých letech začala porodnost opět klesat. Proto v roce 1986 byla zvýšena porodní povinnost na pět dětí. Ročně kvůli tomu zemřelo v Bukurešti dvě stě žen na následky pokusu o samovolný potrat a 12 tisíc jich mělo vážné následky spojené s interrupcí," zní v úryvku z dokumentu Quo vadis, Romaina...? z roku 1990 o jednom z nařízení té doby.

Diktátor „Dunaj myšlenek“ měl děti jen tři, přičemž jeho nejstarší syn, fyzik Valentin Ceausescu, stále žije. „Matka národa“, jak byla přezdívána Elena, byla posedlá jejich kontrolou a neustále se jim míchala do života. Není divu, že je na každém kroku hlídala nechvalně známá tajná policie Securitate. „Nebyl informován o rozsahu nespokojenosti,“ řekl o otcově vládě Valentin, který poskytl ojedinělý rozhovor u příležitosti dvaceti let pádu totalitního režimu v Rumunsku americké tiskové agentuře Associated Press. „Jen jsem to sledoval a cítil jsem se zahanben, že jsem Rumun. Necítil jsem, že to jsou moji rodiče. Měli ho jednoduše zabít. Nepotřebovali proces,“ dodal ohledně soudu a k následné popravě rodičů.

Vila a knihkupectví

Vládní čtvrť Primaverii se nachází poblíž tamního Vítězného oblouku. Je plná honosných domů a velvyslaneckých budov. Ostatně Rezidence Ceausescu má za souseda ambasádu Kuvajtu. Zájemce se sem musí zaregistrovat přes internet a vstup stojí přes tři stovky. Naši sedmičlennou skupinku si vzal na povel průvodce, který drmolil zhruba stejně, jako když Josef Hlinomaz v Limonádovém Joeovi ukusoval sklenici. Posléze si průvodce před jedním ze zrcadel ve zlatém rámu prohlížel beďary. No, fuj! Ve vile ze šedesátých let jsou soukromý bazén, sauna, solárium, kohoutky v barvě zlata a tak dále. Diktátor si také vydržoval velkou zahradu s pávy. Když se bývalý vicepremiér Vasile Dancu v roce 2016 zasazoval o otevření vily pro veřejnost, argumentoval: „Ceausescu je stále ve světě nejznámějším Rumunem, ještě do země naláká mnoho turistů.“

Na bulváru Reginy Elisabety narazím na knihkupectví. Chtěl bych získat nějakou knihu ohledně rumunské armády za druhé světové války. „To bude problém,“ zamyslí se mladá prodavačka a jdeme k policím s historickými knihami. Dá mi prohlédnout jedny vzpomínky a pak povšechné dějiny dvacátého století. Informací o tom, že se Rumunsko roku 1936 začalo odklánět od politiky v rámci Malé dohody, až za vůdce Iona Antonesca „zhnědlo“ úplně, jako šafránu. „To víte, když u nás v Rumunsku dojde na naši temnou historii, všichni mlčí. A tak je to i s historiky. O té době toho moc nemáme. Prostě, jako by Rumunsko tehdy na straně nacistů nebojovalo. Nedokážeme se moc podívat pravdě do očí,“ zasmála se. Probudila vzpomínku na obchod se suvenýry v Ceausescově vile. Měli víno, pohledy, porcelánové nádobí, ale když jsem se zeptal na nějakou biografii diktátora, tak: „Nemáme!“

Americko-izraelský spisovatel Tuvia Tenebom píše ve své poslední knize Z New Yorku do Brna také o Rumunsku. Od jednoho starosty se dozvěděl, že Židy tam za druhé světové vraždili Němci. Po chvíli orálního eskamotérství nakonec dostal odpověď: „Rumuni vraždili Židy, ale nejenom Rumuni vraždili Židy, Poláci dělali to samé.“ Hlavní město Bukurešť si vysloužilo přezdívku „Paříž východu“. To město je krásné i ošklivé zároveň. Kolem největšího parku Herastrau lze například najít nespočet půvabných zákoutí, ale třeba poblíž hlavní železniční stanice Bukurešť-sever to vypadá hodně pochmurně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vtip., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKitposB , 11.02.2024 9:23:12
NATO a celosvětový mír? To kandiduje na vtip tisíciletí. Ten, kdo tento blábol prohlašuje, asi zapomíná na Jugoslávii a odtržení Kosova s následným vybudování obrovské americké vojenské základny, stále přetrvávající okupaci části SRN americkými základnami, Irák, Lybie atd. Pomíjím snahy dostat své vojenské základny prostřednictvím Ukrajiny až na hranice RF (zde se nabízí otázka, jak by asi reagovaly USA v případě umístění ruské vojenské základny v Mexiku na hranicích s USA a přitom by RF vykřikovala, že tím zajišťuje mír?).

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…