Studená sprcha pro Kmentu. Kniha o Babišovi už nezajímá. Líp se prodává i první díl klavírní školy

19.09.2021 6:16 | Analýza

Babišovo Palermo mapuje politický život Andreje Babiše v letech 2014 až 2021. Přináší souhrn skutečných důvodů jeho vstupu do politiky a detaily fungování strany ANO. To stojí v anotaci knihy Jaroslava Kmenty, kterou vydalo nakladatelství JKM. ParlamentníListy.cz se v té souvislosti podívaly na největší prodejce v zemi, abychom zjistili, jak se titulu daří.

Studená sprcha pro Kmentu. Kniha o Babišovi už nezajímá. Líp se prodává i první díl klavírní školy
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Jaroslav Kmenta

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí
Vztah Andreje Babiše a bývalého novináře MAFRY Jaroslava Kmenty je úzkému okruhu znalců povědomý. Široká veřejnost se o to nezajímá. Kmenta pravidelně píše o Babišových pavučinách a poukazuje na údajné nešvary jeho politiky i podnikání. Vliv na preference ANO to nemá veskrze žádný. Hnutí neustále roste. Premiér proti tomu o Kmentovi hovoří v negativních konotacích. Na to si ostatně novinář postěžoval v měsíčníku Reportér.

„Novinářské prase. Parazit. Jedna z největších novinářských žump. Sprosťák. A součást zkorumpovaného systému…,“ vyjmenovává Kmenta slova, která po něm házel premiér Andrej Babiš v pátek 13. srpna, když s ním hovořil v Poděbradech. Babiš tam totiž v rámci volební kampaně strany ANO podepisoval svou marketingovou knihu.

Kmenta zdůraznil, že s ním potřeboval hovořit, protože už mu léta neodpovídá na jeho otázky, esemesky a e-maily ignoruje. „A ježto jsem chtěl získat vyjádření k některým kauzám (včetně případu brněnské chobotnice ANO, o níž píšu na jiném místě), nezbývalo mi než se pokusit o rozhovor při autogramiádě,“ vysvětlil svůj neúspěšný postup.

Nás protentokrát zajímala Kmentova kniha z hlediska úspěchu.

Podívali jsme se na nejprodávanější tituly v srpnu v rámci LUXORu, dále na aktuální stav Kosmasu, serveru Megaknihy.cz a Knihcentrum.cz. Poslední zastávkou byly Knihy Dobrovský. Úvodem můžeme konstatovat, že ani u jednoho prodejce se Kmentova knížka nenacházela na předních příčkách mezi bestsellery. Nejúspěšnější byla pátá pozice v rámci faktické literatury v Luxoru. Před ním se ocitla Má cesta za štěstím Karla Gotta, o níž PL opakovaně psaly, Posilování stresem Pavla Koláře, Svědectví o životě v KLDR Niny Špitálníkové a taktéž Cirkadiánní kód Satchin Pandy.

Kosmas.cz

Knihy Dobrovský stavějí na první místo rovněž Gottovu knihu, následují povídky Jo Nesba, Prokletý kraj Michaely Klevisové nebo Mléko a Med Rapi Kaura. Kmentův titul se nenacházel ani v následující pětce. Tu uzavřel titul Jeho balík autorky řady bestsellerů deníků USA Today a Washington Post Penelope Bloom.

Také Knihcentrum.cz nenabídne Kmentu na úvodní stránce mezi bestsellery. Zato zde najdeme Karla Gotta nebo Profesorův deník, vztahující se k seriálu Papírový dům. Mezi nejprodávanějšími produkty je také balíček dvou knih Břicháče Toma nebo knížečka Veselý mobil. Nikoli investigativní novinář.

Na stránkách Megaknih.cz se novinka zmíněného „spisovatele“ na čelných místech také neobjevila. Ovšem pokud budete hledat, jako jsme hledali my, najdete ji „s dopravou za pár kaček s megaslevou“ za 215 korun.

Totožně i Kosmas.cz, kde nebyla Kmentova kniha v TOP 10 ani v září, ani v srpnu. Místo ní čtenáři sháněli knihy Máma není služka, máma je dáma Marka Hermana, Prokletý kraj Michaely Klevisové, vzpomínky, dojmy a osobní prožitky novináře Tomáše Etzlera nebo Novou klavírní školu 1. díl od autorek Milady Borové a Zdeny Janžurové.

Jaroslav Kmenta se krom Andreje Babiše věnoval také prezidentu Zemanovi, a to v knize Rudý Zeman. Dále napsal knihy Český špion Erwin van Haarlem anebo Padrino Krejčíř – Gangster, neznámá fakta ze zákulisí života Radovana Krejčíře. Řadu let pracoval v deníku Mladá fronta DNES.

Knihydobrovsky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…