Studenti se bouří proti státním maturitám. Píší dopis ministrovi

08.06.2011 13:13

První státní maturity máme zdárně za sebou. Anebo ne tak úplně zdárně? Studenti, kteří v letošním roce jako první maturitou od CERMATu prošli, s jejich úrovní spokojeni nejsou. Absolventka brněnského Gymnázia Matyáše Lercha sestavila dopis určený k rukám ministra školství Josefa Dobeše, který podepsalo přes tři tisíce studentů.

Studenti se bouří proti státním maturitám. Píší dopis ministrovi

Předmětem největší kritiky se staly testy, které by měly prověřit znalosti studentů v oblasti českého jazyka a literatury. Podle autorky dopisu Dany Večerkové by u testů mohli paradoxně uspět spíše studenti s průměrnými až povrchními znalostmi.

Otevřený dopis najdete zde

"V testu se objevila ukázka z knihy Bylo nás pět. Úkolem bylo zjistit, kdo v úryvku promlouvá. Správná odpověď byla účastník děje. Každý však ví, že se v této knize autor ztotožňoval s postavami, takže kdo znal víc, odpověděl špatně," uvedla Večerková pro iDnes.cz.

Podle studentů navíc hrozí, že kvůli státním maturitám bude klesat úroveň vzdělání odborných škol, které by mohly sklouznout k tomu, že místo přípravy na budoucí povolání budou jen připravovat studenty na zvládnutí státní maturity vytvořené podle osnov gymnázií.

Ministr se prý zviklat nenechá

Ministr školství Josef Dobeš pro server iDnes.cz řekl, že obsah dopisu zatím nezná. „Přečtu si ho, ale nezviklá mě to v pohledu na věc. Státní garance a kontrola v podobě státní maturity je nutná. Na druhou stranu jsem už avizoval několik kroků, jimiž hodláme podobu maturity i celý harmonogram napřesrok vyladit. Například se bude začínat písemkami," reagoval Dobeš.

"Doufáme, že se dopisem budou na ministerstvu zabývat a podniknou takové kroky, aby si další maturanti svých maturitních vysvědčení opět mohli vážit," uzavřel druhý z autorů dopisu Daniel Kurowski.

Související:

Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš 

Strejček (ODS): Jsou státní maturity skutečným lékem? 

Klaus: Státní maturity jsou stavěním domu od střechy. Zamysleme se 

Odstartovala písemná část státních maturit 

reklama

autor: jhe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…